Prezidenti Slovenska a Maďarska si pripomenuli zápis jaskýň do UNESCO

0
Prezident SR Andrej Kiska a prezident Maďarska János Áder (Autor: www.prezident.sk)

„Sme tu dnes preto, aby sme propagovali naše spoločné a svetom uznávané prírodné bohatstvo. A aby sme ocenili tých, ktorí sa snažia zanechať pokoleniam v oboch našich krajinách, ako aj celému svetovému spoločenstvu, jedinečnú hodnotu. Hodnotu, ktorá presahuje naše národné hranice. Sme tu preto, aby sme podporili vynikajúcu spoluprácu našich ľudí, slovenských a maďarských odborníkov a inštitúcií, aj cezhraničnú spoluprácu krajov, miest a obcí. A určite aj preto, aby sme podporili v našich občanoch hrdosť na svoju krajinu a jej kultúrne a prírodné krásy,“ povedal Kiska počas príhovoru v koncertnej sieni jaskyne.

Prezidenti spoločne navštívili aj jaskyňu Domica v Slovenskom krase. Andrej Kiska v tejto súvislosti poznamenal, že je mu niekedy ľúto, ako nedokážeme zúročiť naše prírodné dedičstvo: „Máme pamiatky zapísané v zozname UNESCO a napriek tomu ich naši ľudia nepoznajú, neprídu sa sem pozrieť, nevieme sa o ne postarať. Radi chodíme do zahraničia, ale o tom, čo doma máme, sa často dozvedáme od našich priateľov zo zahraničia. Bol by som rád, keby sme si našli to naše krásne Slovensko.“

Popri slávnostnom programe hovorili prezidenti aj o chystanom samite V4, ktorý organizuje Maďarsko začiatkom októbra. Jednou z jeho tém by mala byť aj migračná kríza. Prezident Kiska by okrem toho rád nastolil aj otázku projektu Nord Stream a Ukrajiny.

- Reklama -