Prezident v Žiline navštívil technologický inštitút aj automobilku

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Vedenie spoločnosti prezidentovi predstavilo výskumnú platformu a špičkové laboratórium neformálneho združenia univerzitných, výskumných a priemyselných partnerov ZIMS, ktoré slúži ako inkubátor najnovších technológií. Andrej Kiska sa zaujímal tiež o to, ako by štát mohol podporiť vznik spoločností či pracovísk podobného typu.

Počas návštevy KIA Motors Slovakia prezident vyzdvihol, že spoločnosť sa aktívne zapája do vzdelávacieho procesu na Slovensku. Ocenil tiež, že úzko spolupracuje so samosprávou a podporuje rôzne kultúrno-spoločenské akcie v Žiline.

Prezident Kiska v Žiline navštívil aj 5. pluk špeciálneho určenia. Tento vojenský útvar označil za perlu medzi našimi jednotkami, ktorá je zároveň aj odpoveďou Slovenskej republiky na súčasné bezpečnostné hrozby. „Práve s ohľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu je dôležité, aby mal tento pluk práve také vybavenie, aké na plnenie si svojich úloh potrebuje,“ konštatoval prezident.

Na stretnutí s primátorom Žiliny sa zhodli, že pre mesto, ktoré je dôležitou dopravnou križovatkou pre slovenské i medzinárodné spoje, má strategický význam dokončenie diaľničných obchvatov, ktoré by prinieslo zvýšenie hospodárskeho potenciálu celého Horného Považia. Prezident sa zaujímal aj o situáciu vo Fakultnej nemocnice s poliklinikou.

“Vytvorenie a dokončenie cestnej infraštruktúry veľmi pomôže odľahčiť mesto. Pretože, asi každý, kto chodí cez Slovensko, pozná križovatku pri Tescu. Aká je tam hustota áut a všetkého. Ja som veľmi rád, že sa Žiline darí. Je tu relatívne nízka nezamestnanosť, je tu nárast investorov. A verím, že boľavým miestam, ako nemocnica, spoločne s vládou, pánom primátorom, ale aj z mojej pozície, dokážeme pomôcť,” povedal prezident po stretnutí.

O problémoch súčasného školstva diskutoval Andrej Kiska s pedagógmi a študentmi bilingválneho gymnázia, ktoré ako má jediné na Slovensku dve jazykové sekcie – francúzsku a španielsku. Prezident ocenil, že škola sa zapája do medzinárodnej spolupráce a jej študenti sa už viac rokov zúčastňujú na modelových zasadnutiach OSN.

Na záver pracovného výjazdu sa prezident v Žiline stretol s predstaviteľmi neziskového sektora.

- Reklama -