Prezident v Berlíne vyznamenal filmového a televízneho producenta J. Mojta

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Stretol sa aj s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom či bývalým nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. Kiskova pracovná návšteva Berlína je súčasťou série rozlúčkových návštev slovenského prezidenta pred ukončením jeho mandátu 15. júna.

Producent Mojto sa z ocenenia podľa vlastných slov veľmi teší. „Slovenskému filmu by som prial ešte lepšiu pomoc zo strany štátu. Pretože čím je dnes menší štát v Európe, tým je ťažšie financovať filmy. Na druhej strane si myslím, že filmy aj televízne programy sú nositeľmi hodnôt, že hovoria o krajinách, v ktorých vznikli. Myslím si, že každá krajina, nielen z kultúrnych dôvodov, ale aj z politicko-hospodárskych dôvodov, by mala mať záujem na tom, aby sa v krajine vyrábali filmy a televízne programy a aby našli cestu do sveta,“ povedal. Kľúčom k úspechu je podľa slov producenta Perinbaby či Tisícročnej včely odvaha, pracovitosť aj šťastie.

Na utorkovom stretnutí v berlínskom zámku Bellevue sa prezidenti Kiska a Steinmeier rozprávali o nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu a tiež o budúcnosti Európskej únie. Dotkli sa aj tém týkajúcich sa vnútropolitickej situácie v oboch krajinách či otázok bezpečnosti. „Dnes som sa prišiel rozlúčiť do Nemecka, do krajiny, ktorá je pre nás nesmierne dôležitá. Nielen z pohľadu ekonomiky, pretože skutočne slovenská ekonomika, a vôbec celá ekonomika Európskej únie, celkovo závisí od ekonomiky v Nemecku, ale aj z pohľadu partnerstva,“ povedal slovenský prezident.

Nemeckého prezidenta zaujímalo aj to, aká je na Ukrajine situácia z pohľadu Slovenska ako susediaceho štátu. Steinmeier sa podľa slov Kisku zaujímal aj o budúcu prezidentku Zuzanu Čaputovú. 

Jedna z jej prvých návštev v úrade bude podľa Kisku smerovať práve do Nemecka. Steinmeier sa zaujímal aj o to, ako sa na Slovensku realizovali voľby a akí kandidáti sa v druhom kole objavili.

Počas rozlúčkovej návštevy sa Andrej Kiska neformálne stretol aj s bývalým nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. „Je stále veľmi aktívny, plný energie a chute. Zaujíma sa o vývoj na Slovensku,“ dodal Kiska s tým, že Gaucka zvolenie Čaputovej potešilo tiež.

Prezidenta Kisku čakajú vo funkcii ešte dve návštevy, a to Poľska a Česka.

- Reklama -