Prezident rozdelil aj svoj augustový príjem ľuďom v núdzi

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Príspevok od prezidenta dostala žena so svalovou dystrofiou, ktorá sa pohybuje len na mechanickom vozíku a jej situáciu komplikujú aj ďalšie diagnózy, okrem iného diabetes a ťažkosti so srdcom. Starostlivosť jej poskytuje manžel, sám tiež ťažko zdravotne postihnutý.

Ďalším adresátom finančného príspevku je muž, ktorému pracovný úraz porušil miechu a jeho zdravotný stav si vyžaduje neustálu pomoc. Veľa času trávi na lôžku aj vzhľadom na to, že si rodina nemôže dovoliť bezbariérovú úpravu bytu. Manželka, ktorá sa o muža stará, nemá kvôli starostlivosti o manžela odpracované roky a preto má nízky dôchodok.

Prezident poskytol časť platu aj vdove, ktorá sa sama stará o päť maloletých a jednu staršiu, ale ešte školopovinnú dcéru. Nedávno sa rozišla s partnerom, otcom najmladšieho dieťaťa, ktorý ju týral. Aj keď je na rodičovskej dovolenke, bola nútená zamestnať sa, aby mohla platiť prenájom a bežné výdavky, napriek tomu jej však vznikol dlh na bývaní.

Pomoc hlavy štátu bola adresovaná aj matke desiatich detí, ktorá sa s nimi ocitla na ulici po tom, ako ju opustil manžel. So šiestimi z detí býva v núdzovom zariadení, kde jej zverili aj určité povinnosti a stala sa vzorom pre ostatné matky, ktorým pomáha. Z obdobia rozvodu však ešte stále musí splácať dlh na nájme, ktorý sa jej len s námahou darí znižovať.

Prezident finančne pomohol aj rodičom dvoch synov vo veku 20 a 14 rokov. Obaja synovia bojujú s rakovinou, rodina prežíva už dlhšiu dobu veľmi ťažké obdobie. Starší syn má za sebou liečbu a operáciu, jeho stav sa však zhoršil a opäť podstupuje liečbu. Mladšiemu synovi diagnostikovali rovnaké ochorenie začiatkom tomto roka, posledné vyšetrenia však už potvrdili metastázy. Rodičia sa snažia byť so svojimi synmi každý deň a byť im oporou.

Ďalší manželia vychovávajú tri dcéry a ročného syna, ktorému diagnostikovali zhubný nádor obličky. Cestovné náklady, ako aj náklady spojené so starostlivosťou o choré dieťa sú veľmi vysoké, rodina je v zložitej finančnej situácii, preto sa im prezident rozhodol pomôcť.

Závažnú diagnózu – rakovinu pečene diagnostikovali aj trinásťročnej dcére rodičov, ktorí spolu vychovávajú štyri deti. Žijú v skromných podmienkach a majú ešte aj problémy s bývaním, keďže ich dom ohrozuje zosuv pôdy, je premočený a vlhký. Rodina je vo veľmi ťažkej finančnej situácii.

V núdzi sa ocitla tiež dôchodkyňa, ktorú finančne veľmi vyčerpala ťažká choroba manžela. Po jeho smrti musí splácať náklady na liečbu a neostávajú jej finančné prostriedky na živobytie a liečbu, keďže sama je ťažko chorá.

Príspevok od prezidenta dostali aj dvaja muži s onkologickou diagnózou. Jeden z nich žije sám a jeho jediným príjmom je starobný dôchodok. Druhý žije v spoločnej domácnosti s nezamestnanou manželkou, spoločne musia vyjsť z mužovho invalidného dôchodku.

- Reklama -