Prezident rokoval so zástupcami Benátskej komisie

0
Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

Andrej Kiska požiadal túto uznávanú medzinárodnú organizáciu, ktorej členmi sú odborníci na ústavné právo z celej Európy, aby spravila výklad a povedala svoj názor na patovú situáciu v súvislosti s voľbou ústavných sudcov.

„Ústavný súd Slovenskej republiky nám nepomohol túto otázku riešiť a nedal výklad ústavy, o ktorý som žiadal,“ skonštatoval prezident s tým, že jeho jediným záujmom v tejto veci je, aby v takom dôležitom orgáne, aký je Ústavný súd, sedeli skutočne kvalifikovaní odborníci.

Andrej Kiska požiadal na stretnutí členov komisie, aby bol ich výklad jasný, aby nedochádzalo k špekuláciám. Pripomenul zároveň svoj verejný sľub, že rozhodnutie Benátskej komisie bude plne rešpektovať.

Členovia komisie budú v Bratislave o tejto otázke rokovať aj s predstaviteľmi Ústavného súdu a Národnej rady Slovenskej republiky. „Verím, že Národná rada prijme také isté rozhodnutie, ako som prijal ja – že v tejto patovej situácii, keď nám náš Ústavný súd nepomohol túto situáciu vyriešiť, bude brať stanovisko Benátskej komisie ako záväzné aj pre seba,“ povedal prezident.  

- Reklama -