Prezident poskytol aj svoj februárový plat rodinám v núdzi

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Časť platu prezidenta smeruje k súrodencom so svalovou dystrofiou, ktorí sa pohybujú na vozíku a sú odkázaní na pomoc inej osoby. Napriek postihnutiu sa snažia byť aktívni a pred rokom sa dokázali osamostatniť, vzhľadom na vysoký vek rodičov.

Adresátom pomoci je aj rodina žiaka základnej školy, ktorý trpí vysokofunkčným autizmom. Matka sa o oňho a o ďalšie dieťa stará sama, odkedy rodinu opustil manžel. Popri náročnej starostlivosti o dieťa je pre matku ťažké nájsť si prácu, navyše sama má zdravotné problémy. Musí splácať hypotéku, pravdepodobne jej znížia príspevok na opatrovanie a súd jej nevyhovel, keď žiadala o určenie výživného.

Pomoc potrebuje aj žena s myotonickou dystrofiou. Vzhľadom na to, že jej stav sa postupne zhoršuje a jej otec už je vo vysokom veku, bola umiestnená do zariadenia sociálnych služieb. Poplatok za umiestnenie však prevyšuje jej možnosti príjmu a umiestnením v zariadení stratila aj nárok na kompenzácie výdavkov.

V núdzi sa ocitol aj muž, ktorému diagnostikovali zhubný nádor hrtanovej časti hltana, nešpecifikovaný hypofarynx. Žije v spoločnej domácnosti s manželkou, s ktorou poberajú len dávku v hmotnej núdzi.

Prezident poslal finančnú pomoc aj rodine matky s dvomi nezaopatrenými deťmi, z ktorých jednému diagnostikovali nádor s neurčitým alebo neznámym správaním.

Časť platu prezidenta dostane aj rodina s dvomi deťmi, z ktorých jednému diagnostikovali rakovinu, a ďalšia rodina s dvomi deťmi, z ktorých jedno je postihnuté a má viacero pridružených diagnóz.

Pomoc smeruje aj k onkologickej pacientke, ktorá sa sama stará o dvoch synov. A tiež k osamelej matke troch detí, ktorá opustila manžela kvôli jeho nadmernému požívaniu alkoholu a gamblerstvu. Teraz sa chce znova postaviť na vlastné nohy.

V núdzi sa ocitla aj matka, ktorá po smrti manžela sama vychováva tri maloleté deti. Matka má zdravotné problémy, je niekoľko mesiacov práceneschopná a pracovná zmluva na dobu určitú jej už vypršala.

- Reklama -