Prezident o inováciách: Návšteva Nórska otvorila nové možnosti

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

Prezident zhodnotil, že Nórsko môže byť pre Slovensko inšpiráciou v oblasti vedu, výskumu a inovácií. Je presvedčený, že aj oficiálna návšteva Nórska pomohla otvoriť dvere niektorým príležitostiam.

„Som presvedčený, že sme otvorili dvere mnohým projektom, ktoré môžu byť pre Slovensko prospešné. Nórsko veľmi myslí na budúcnosť, investuje veľa peňazí do školstva, zdravotníctva, ale aj do životného prostredia. Robia všetko pre to, aby fungovala dôvera v štát. V tomto by mohlo byť pre nás Nórsko veľkou inšpiráciou,“ povedal Andrej Kiska.

Prezident ocenil úspechy v oblasti liečby rakoviny, ktoré sa podarilo dosiahnuť v Oslo Cancer Cluster. „Bol som veľmi rád, že dali ponuku na spoluprácu v tejto oblasti práve nám. Myslím si, že sme otvorili dvere, a verím, že podnikatelia či ľudia zo Slovenskej akadémie vied využijú obrovské možnosti, ktoré táto cesta ponúkla.“

Spoločnosť Wilhelmsen, ktorá má na závod Timm Slovakia na výrobu lodných lán, zamestnáva na Slovensku 93 ľudí. „Bol som dnes veľmi rád, keď spoločnosť potvrdila, že sú veľmi spokojní s fungovaním tohto závodu na Slovensku a plánujú jeho rozširovanie. Samotný výskum sa robí na Slovensku, a preto som veľmi rád, že sa zo Slovenska nerobí len manufaktúra a napĺňa sa to, po čom stále voláme, a to je výskum a robili sa práce s vyššou pridanou hodnotou,“ zhodnotil prezident.

Prezident Andrej Kiska si na záver dňa spolu s kráľom Haraldom V. a kráľovnou Sonjou pozrel aj vystúpenie hercov Slovenského národného divadla, ktorí spracovali hru od známeho nórskeho dramatika Bjørnstjerna Bjørnsona s názvom Nad naše sily. Následne prezident odcestoval do Bergenu.

- Reklama -