Prezident navštívil Ružomberok a obec Valaská Dubová

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Ružomberok  je jedným z kritických, neuralgických bodov Slovenska z pohľadu prepravy, a nutne potrebuje obchvat, povedal prezident Kiska po rokovaní s vedením mesta. Vyriešenie tohto problému nebude jednoduché, je to však jedna  z ciest, ako Ružomberku vrátiť  jeho postavenie turistického, vzdelávacieho  a zdravotného  centra regiónu.

Špecifický problém má mesto podľa prezidenta so zamestnanosťou. V Ružomberku  sú traja veľkí zamestnávatelia  –  Vojenská nemocnica, spoločnosť Mondi a Katolícka univerzita, časom tu však zanikli strední podnikatelia. „Je to otázka na mesto, na priemyselné parky, cestnú prepravu  – čo spraviť pre to, aby tu podniky, ktoré zamestnávajú 200, 300, 400 ľudí, a ktoré často v takýchto okresných mestách tvoria veľmi významnú zložku zamestnanosti,  podnikať mohli.“

Prezident ocenil, že v ochrane a v kvalite životného prostredia v okolí Ružomberka nastal výrazný posun. „Vždy je to ale beh na dlhú trať a určite sú veci a technológie, ktoré sa dajú zlepšovať.“ O životnom prostredí hovoril aj počas návštevy najväčšieho zamestnávateľa v regióne, spoločnosti Mondi SCP, ktorá je zároveň najväčším spracovateľom dreva a výrobcom buničiny a papiera v SR.

Andrej Kiska v rámci svojho programu navštívil aj miestne gymnázium, kde diskutoval so študentmi a vedením školy o možnostiach uplatnenia mladých ľudí v praxi, a mimovládnu organizáciu Stopka, ktorá pomáha slabozrakým a nevidiacim integrovať sa do spoločnosti .

Prezidenta zaujal  najmä ich projekt COrvus – aplikácia na sprístupnenie mobilných telefónov používateľom so zrakovým postihnutím, s ktorou zabodovali v minuloročnej súťaži Startup Awards. Podľa prezidenta ide o úžasný produkt,  ktorý dokáže pomôcť miliónom ľudí zvládať mobilné telefóny, písať  SMS-ky, vyhľadávať  či nahadzovať údaje. „Je teraz našou povinnosťou uvažovať o tom, ako im pomôcť, aj preto som dnes tu,“ podčiarkol prezident a dodal, že zástupcovia mimovládky Stopka ho budú  spolu s ďalšími sartupistami sprevádzať na najbližšej pracovnej ceste do Izraela, kde o túto aplikáciu už prejavili záujem.

Na záver pracovného výjazdu má prezident na programe návštevu obce Valaská  Dubová, kde bude o problémoch regiónu diskutovať s predstaviteľmi samosprávy a starostami priľahlých obcí.

- Reklama -