Prezident Zeman navštívil Slovensko

0
Prezident Zeman navštívil Slovensko (Autor: prezident.sk)

Predmetom spoločného stretnutia bol aj ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce medzi oboma krajinami, ktorá sa tento rok nesie v znamení významných spoločných výročí. 

„Tento rok nás ale čaká veľa príjemných osláv, sté výročie Československa vytvára priestor pre dôstojné a pekné oslavy a spomienky toho, čo sme spolu dokázali,“ zdôraznil Andrej Kiska, ktorý s veľkou vďakou prijal pozvanie na 28. októbra do Prahy a teší ho, že Zeman prijal pozvanie na 31. októbra do Martina. Obaja prezidenti sa okrem iného dohodli, že zorganizujú aj jazdu prezidentským vlakom z Brna do Bratislavy, kde zaspomínajú na staré časy. 

Zeman sa do Vysokých Tatier podľa vlastných slov vrátil po 20 rokoch. Naposledy tam bol na chate Kamzík, ktorá patrí slovenským premiérom, pri stretnutí s Mikulášom Dzurindom. 

„Som veľmi rád, že sme sa mohli stretnúť tu vo Vysokých Tatrách. V októbri sa tu stretneme znovu, keď tu bude stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky,“ upozornil Andrej Kiska.

Po slávnostnom obede obaja prezidenti absolvovali jazdu na koči okolo Štrbského plesa. Podľa tradície nadštandardných slovensko-českých vzťahov ide o prvú oficiálnu zahraničnú cestu českého prezidenta po jeho opätovnom zvolení do funkcie. Pod Tatry priletel ešte v stredu (4.4.) podvečer.

- Reklama -