Prezident Kiska v Estónsku: Dobré štátne IT nie je otázkou peňazí

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Ako zdôraznil prezident Kiska, dobre nastavený e-government nie je otázkou peňazí, ale v prvom rade politickej vôle: „Keď si zoberieme, že daňové priznanie sa dá spraviť do jednej minúty, že lekárske recepty sa už netlačia, človek len ukáže v lekárni svoj elektronický občiansky preukaz a dostane lieky, nesmierne to zjednodušuje život.“

Estónsko je svetovým lídrom v elektronizácii služieb štátu a dokázalo to bez veľkých investícií. „Okrem možnosti voliť cez internet ponúka krajina množstvo ďalších služieb občanom. Jediná ID karta s čipom v Estónsku funguje ako občiansky preukaz, zdravotný preukaz, doklad vodiča, ale aj ako vernostná karta v súkromných spoločnostiach,“ ocenil Andrej Kiska.

Zároveň vyjadril nádej, že estónsky e-government bude inšpiráciou pre Slovensko. V delegácii prezidenta sú totiž aj zástupcovia ministerstiev s exekutívnymi právomocami, ktorí by podľa neho mohli veci posunúť dopredu. Estónsko tiež ponúka pomoc a je pripravené vyslať na Slovensko svojich expertov.

Popoludní navštívil prezident v Talline Koordinačné centrum výnimočnosti NATO pre kybernetickú bezpečnosť NATO CCDCOE. V Múzeu okupácie otvoril výstavu Pamätníky druhej svetovej vojny SR a SNP.

- Reklama -