Prezident Kiska pomohol zo svojho platu ďalším desiatim rodinám

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident pomohol rodine s deviatimi deťmi, z ktorých niektoré žijú odlúčené v detskom domove, odkedy rodina prišla o bývanie v mestskom byte. Hoci je už bytová otázka rodiny vyriešená, návratu detí z detského domova bránia skromné pomery, v ktorých rodina žije. Príspevok od prezidenta im pomôže zaviesť do príbytku elektrinu.

Ďalšiu časť svojho platu poskytol Andrej Kiska žene, ktorá sa sama stará o vnuka. Jeho matku postrelil a sestru zastrelil matkin priateľ. Matka je pripútaná na lôžko a odkázaná na ústavnú starostlivosť.

V ťažkej situácii sa nachádza aj matka so synom, ktorému bola diagnostikovaná svalová dystrofia typu Duchenne. Matka žije spolu s ďalšími troma deťmi v krízovom centre, kde sa ocitla kvôli alkoholizmu a fyzickým útokom zo strany bývalého partnera. Rodina by už mala opustiť krízové centrum, ale nedarí sa jej nájsť bývanie, ktoré by si finančne mohla dovoliť.

Pomoc potrebuje aj osamelá matka dvoch detí, ktorá poberá len polovičný invalidný dôchodok a prídavky. Obe deti sú pritom zdravotne postihnuté.

Andrej Kiska podporil tiež ženu, ktorá trpí svalovou dystrofiou typ CHMT a ďalšími zdravotnými ťažkosťami. Žije sama a je odkázaná na pomoc osobných asistentov. Z dôvodu ťažkej finančnej situácie si niekedy nemôže kúpiť ani lieky.

Časť platu prezidenta pomôže aj žene, ktorá mala po náhlej smrti manžela problémy s alkoholom. Podstúpila liečenie a dnes sa opäť stará o svoje tri deti. Podarilo sa jej zamestnať, no kvôli úrazu a dlhej práceneschopnosti prišla o prácu a v súčasnosti si hľadá novú.

Adresátom finančného príspevku je tiež rodina so štyrmi školopovinnými deťmi, z ktorých jedno má Downov syndróm a diagnostikovali mu aj leukémiu.

Onkologické ochorenie majú aj ďalší traja ľudia, ktorým prezident poslal časť svojho októbrového platu.

- Reklama -