Prezident Kiska: Zápas o lepšie a dôveryhodnejšie súdnictvo musí pokračovať

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

Zápas o lepšie a dôveryhodnejšie súdnictvo musí pokračovať. Súdnictvo musí zostať nezávislé. A práve preto, aby takým zostalo, musia o lepšie a dôveryhodnejšie súdnictvo bojovať predovšetkým sami sudcovia.

Máme u nás veľa slušných sudcov na všetkých stupňoch súdov, aj na Najvyššom súde, ktorý som dnes navštívil. My všetci ostatní môžeme slušným sudcom pomáhať, povzbudzovať ich, ale sú to predovšetkým sami sudcovia, ktorí môžu vrátiť justícii našu dôveru.

Onedlho to bude rok odvtedy, čo som vymenoval novú predsedníčku Najvyššieho súdu Danielu Švecovú. Do jej osoby a nového vedenia som vkladal nádej, že sa pokúsi predovšetkým prinavrátiť Najvyššiemu súdu stratenú dôveru a rešpekt. Cítim snahu a verím, že veci sú na správnej ceste.

Hovoril som s pani predsedníčkou aj na tému Etického kódexu sudcov, o ktorom v tomto čase diskutuje Súdna rada. Súdnictvo potrebuje dobrý etický kódex. Musí byť dostatočne jasný a dostatočne podrobný, aby nemohol byť zneužitý proti slušným sudcom, ale naopak – aby bol silným nástrojom proti prehreškom sudcov.

- Reklama -