Prezident Kiska: Náhubkový zákon

0
Prezident Andrej Kiska s prejavom v OSN (Autor: SITA)

Politická kultúra sa nedá vynútiť zákonom. Ak je tu snaha o zvýšenie kultúry rokovaní parlamentu, nikdy to nebude fungovať, ak sa to bude robiť silou a vynútene. 

Väčšina je vždy v pozícii moci, a preto má v prvom rade ona svojím prístupom, rešpektovaním písaných aj nepísaných pravidiel a vyvodzovaním politickej zodpovednosti ísť v oblasti politickej kultúry príkladom. 

Aj preto som sa rozhodol vrátiť novelu zákona o rokovacom poriadku Národnej rady. 

Považujem otázku politickej kultúry, úrovne a obsahu politickej diskusie vrátane rokovaní pléna národnej rady za jeden z faktorov ovplyvňujúcich dôveru občanov v štát a jeho inštitúcie. 

Možno najviac diskutovanou bola úprava dĺžky rečníckeho času. Tu je dôležité povedať, že aj súčasné platné znenie zákona o rokovacom poriadku národnej rady umožňuje ohraničiť dĺžku rečníckeho času aj zakročiť proti poslancovi, ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej miestnosti prekročil hranice slušnosti. Preto by postačovalo, aby sa tieto možnosti vhodne a účinne uplatňovali, namiesto ich tak detailnej úpravy, ktorá už pripúšťa šikanózne riadenie schôdzí národnej rady. 
Kultúra parlamentu nezávisí na zákonoch, ale na ľuďoch, ktorí v ňom sedia.

Prečítajte si celý text môjho rozhodnutia – http://bit.ly/2emkPG5

- Reklama -