Prezident Kiska: Je našou povinnosťou chrániť toto dedičstvo

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Pri príležitosti Salamandrových dní, ktoré sú oslavou bohatej štiavnickej histórie a tradícií, navštívil v piatok prezident Andrej Kiska Banskú Štiavnicu.

Na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva prezident pripomenul, že každá ľudská činnosť, ktorú sprevádza tvrdá práca, zvedavosť, ochota učiť sa a vzdelávať – v prípade Banskej Štiavnice spojená s rozmachom baníctva, vedy a výskumu v mnohých súvisiacich oblastiach, má svoj hlboký zmysel a zaslúži našu trvalú pozornosť. „Je našou povinnosťou chrániť toto dedičstvo – zápis Banskej Štiavnice do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO nebol a nie je samoúčelný,“ zdôraznil prezident.

Na stretnutí s primátorkou mesta Nadeždou Babiakovou hovorili o tom, čím mesto žije, a čo treba spraviť, aby bolo ešte krajšie, životaschopnejšie a príťažlivejšie. Banská Štiavnica nie je len minulosť alebo prítomnosť, ale je aj budúcnosť, uviedol prezident. „Preto to cítim ako svoju povinnosť – ale robím to najmä z presvedčenia a rád – vyzvať všetkých, ktorých sa to týka, nielen samosprávy, ale aj predstaviteľov vlády, aby jej boli nápomocní a podporovali ju.“

Počas slávnostného otvorenia Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov vyjadril Andrej Kiska svoju hlbokú úctu a pokoru k tvrdej, chlapskej práci baníkov – „k stálemu riziku, ktoré každý deň visí nad každým pri tejto ťažkej robote – že sa niečo stane, a že sa už nikdy nemusí vrátiť domov.“ Poďakoval tiež Štiavničanom za krásnu tradíciu, ktorú tu vybudovali. „Veľmi by som si želal, aby sme tieto tradície a dedičstvo boli schopní ochraňovať, udržiavať a rozvíjať. A pritom sme boli schopní vidieť a reagovať aj na zmeny, ktoré sa okolo nás dejú,“ povedal prezident Kiska.

- Reklama -