Prezident Kiska: Bratislava má problém

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Počas mojich pracovných ciest som už navštívil mnohé mestá a regióny Slovenska. Často sa stretávam s občanmi. Napriek tomu, že sídlo prezidenta je v Bratislave, dnes som ju naozaj „oficiálne“ navštívil a rokoval som s primátorom, navštívil som najväčšieho zamestnávateľa – automobilku Volkswagen, diskutoval som so študentmi gymnázia, so študentmi VŠVU a bol som aj na vianočných trhoch.

Bratislava je v komplikovanej situácii v mnohých ohľadoch. Pre niekoho je domovom, pre niekoho pracoviskom, pre nás všetkých je hlavným mestom Slovenska so všetkými výhodami a povinnosťami, ktoré z toho vyplývajú. Každý by si želal, aby bola Bratislava príjemným miestom pre život. Aby využívala svoj potenciál a svoje možnosti.

Nie som Bratislavčan, ale študoval som tu na vysokej škole, často som sem chodieval ako podnikateľ. Bratislavu mám rád. Má svoje osobité čaro, ale žiaľ aj svoje problémy.

Ako akútnu otázku pociťujú ľudia v Bratislave dopravnú situáciu. Ďalej, nekoordinovanému rozvoju pomáha asi 17 stavebných úradov. Napríklad Viedeň ich má 5, a to má trojnásobne viac obyvateľov. Často tiež čítam, že Bratislava patrí medzi najbohatšie regióny Európskej únie, pravdou však je, že systém je nastavený tak, že dane Bratislavčanov sa solidárne prerozdeľujú medzi všetky obce na Slovensku.

Bratislava potrebuje vniesť poriadok a zrozumiteľnosť do rozvoja mesta tak, aby si túto víziu osvojili aj Bratislavčania. Bratislava má čo zlepšovať.

- Reklama -