Prezident Andrej Kiska prijal Mustafu Džemileva

0
Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

Prezident Kiska v úvode ocenil neuveriteľnú odvahu Mustafu Džemileva v časoch sovietskej totality. Jej prejavom bol aj verejný protest proti invázií vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 aj za cenu dlhoročného politického prenasledovania a väznenia.

Prezidentvyzdvihol celoživotnú mierovú snahu Mustafu Džemileva o presadzovanie princípov slobody, demokracie a ochrany základných ľudských práv a slobôd a vyjadril predstaviteľovi krymských Tatárov v jeho snahe svoju podporu. Zdôraznil, že životný príbeh Mustafu Džemileva je dôležitým odkazom pre všetkých, ktorí ľahkovážne pristupujú k potrebe ochrany hodnôt slobody, demokracie a ľudskej dôstojnosti.

V rozhovore Mustafa Džemilev informoval aj o situácii na Kryme a osobitne spomenul zložité ekonomické, sociálne a bezpečnostné podmienky života krymských Tatárov po ilegálnej anexii Krymu Ruskou federáciou. Prezident sa zaujímal o pohľad Mustafu Džemileva na celkový vývoj na Ukrajine a v širšom regióne. Obaja sa zhodli, že mier, bezpečnosť a stabilita, ale tiež reformy a demokratické pravidlá sú nevyhnutným predpokladom pre ďalší rozvoj a prosperitu Ukrajiny a jej obyvateľov.

- Reklama -