Premiér Fico: Tábory pre deti predstavujú začiatok projektu pomoci sociálne slabším rodinám

0
Robert Fico, slovenský premiér (Autor: SITA)

Prvé opatrenie z druhého sociálneho balíčka, pobyty pre sociálne slabšie rodiny zadarmo, dnes predstavil predseda vlády SR Robert Fico v detskom tábore na Duchonke v obci Prašice v okrese Topoľčany. V rekreačnom zariadení Ministerstva vnútra SR prázdninuje v súčasnosti prvých 31 detí. Kapacita zariadenia je 54 detí.

„Prvý turnus nastúpil v sobotu 1. augusta, do konca prázdnin sa u nás vystriedajú štyri turnusy, spolu 170 detí,“ skonštatovala prevádzkarka zariadenia Mária Grznárová. Podľa jej slov sa záujem o pobyt v tábore na Duchonke zvyšuje, v druhom turnuse očakávajú 45 detí. Letný tábor na Duchonke je zameraný na pobyt detí v prírode, program im spestrujú aj hasiči či policajti ukážkami svojej práce. 

V rámci druhého sociálneho balíčka vlády sa toto leto dostane bezplatne do tábora viac ako 700 detí. Okrem Duchonky sú takéto tábory aj na Zemplínskej Šírave, v Smrekovici či Tatranskej Lomnici. O deti sa starajú animátori, zdravotní pracovníci i samotní zamestnanci jednotlivých zariadení. „Náklady na jedno dieťa na deň predstavujú zhruba 20 eur, celkovo nám náklady na letné tábory vychádzajú na približne 100.000 eur. Deťom platíme pobyt, ubytovanie, stravu, poistné. Rodičia zabezpečujú dopravu dieťaťa do tábora a späť,“ skonštatoval premiér.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR Mariána Saloňa si môžu rodičia vyzdvihnúť žiadosti o umiestnenie dieťaťa do tábora na obecných i mestských úradoch, na úradoch práce a sociálnych vecí, zriadená je aj bezplatná telefonická infolinka. „Doteraz sa v táboroch vystriedalo 200 detí, momentálne máme umiestnených 150 detí,“ povedal Saloň. Ak bude záujem rodičov o umiestnenie detí nižší, ako je kapacita táborov, využijú voľné kapacity deti z detských domovov. V prípade vyššieho záujmu rozhodne žrebovanie v prítomnosti riaditeľa konkrétneho zariadenia.

Tábory pre deti predstavujú začiatok projektu pomoci sociálne slabším rodinám. Už v septembri sa o pobyty budú môcť uchádzať záujmové a športové združenia zamerané na deti a neskôr budú môcť zariadenia ministerstiev obrany a vnútra využívať na štátne pobyty celé rodiny s deťmi. Týmto opatrením má vláda SR záujem pomôcť rodinám, ktorých príjem neumožňuje štandardne financovať pobyty v rekreačných zariadeniach. Na rekreáciu budú využívané štátne zariadenia Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR.

- Reklama -