Premiér Fico: Slovenský protischránkový zákon môže byť vzorom pre Európu

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Prijať účinný protischránkový zákon bolo jednou z priorít súčasnej vládnej koalície. „Schválením zákona došlo k naplneniu jedného z pilierov programového vyhlásenia vlády,“ povedal na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico, ktorý zároveň ocenil prácu ministerky spravodlivosti SR Lucie Žitňanskej a jej tímu.

„Ťažko by sme našli v EÚ nejakú paralelu, niečo podobné, čo sme sa rozhodli v Národnej rade SR prijať,“ zdôraznil Robert Fico. „Tento zákon môže byť vzorom pre Európu,“ dodal.

Ak by firma informácie zatajovala, hrozia jej vážne sankcie

Vďaka zákonu bude totiž štát vedieť o tom, aké firmy majú záujem s ním obchodovať, bude jasné, kto je skutočným majiteľom firmy a kto je konečným užívateľom výhod. Ak by firma tieto informácie zatajovala, hrozia jej vážne sankcie a mohlo by to viesť až k zákazu obchodovania so štátom.

Predseda vlády SR Robert Fico avizoval, že po dohode s generálnym tajomníkom OECD Angelom Gurriom navrhne inventúru všetkých slovenských zákonov súvisiacich s bojom proti korupcii a netransparentnému správaniu. „Veľmi ochotne budeme počúvať všetky odporúčania, ktoré by mohli ešte viac napomôcť prijať takú legislatívu, ktorá bude vytvárať absolútne prekážky tomuto druhu správania sa,“ povedal premiér.

- Reklama -