Premiér Fico: Prekročili sme ďalšiu hranicu v znižovaní nezamestnanosti

0
Robert Fico (Autor: TASR)

“Podarilo sa nám prekročiť ďalšiu hranicu a je to výsledok, ktorý ma mimoriadne teší, pretože som očakával takýto vývoj až v nasledujúcich mesiacoch alebo možno až v roku 2018,” skonštatoval Fico.

Zároveň uviedol, že v januári tohto roka vláda prisľúbila vytvorenie 100.000 nových miest a zníženie nezamestnanosti pod 10 %. “Plán, ktorý sme si pôvodne dali na štyri roky, sa nám darí prakticky napĺňať už v priebehu roka 2016. Nezamestnanosť dosiahla v novembri 8,78 %. Ak sa nám podarí pokračovať v tomto tempe, neobávam sa toho, že prekročíme aj historicky najnižšiu hranicu nezamestnanosti, ktorú sme evidovali v rokoch 2007-2008, kedy sa pohybovala medzi 7 % a 8 %. Tomu budú pomáhať aktívne opatrenia na trhu práce,” povedal Fico.

Taktiež sa podľa neho darí vláde vytvárať nové pracovné miesta. Vyčíslil, že len za tento rok bolo vytvorených nových 63.500 pracovných miest. “Máme historicky najvyššiu mieru zamestnanosti,” upozornil Fico.

Aj podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) je Slovensko “o rok vpred” v znižovaní nezamestnanosti, ako si stanovilo. “Nebyť našich aktívnych opatrení na trhu práce, cielených projektov prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu, tak tento stav nedosiahneme,” tvrdí Richter. V pondelok (19.12.) podpísal minister ďalšie tri projekty zamerané na podporu zamestnanosti.

Tiež upozornil na to, že sa znížila nezamestnanosť v dvoch rizikových kategóriách, a to v kategórii ľudí do 25 rokov, ako aj v kategórii dlhodobo nezamestnaných. “Mladí ostávajú a pracujú na Slovensku. Aj čo sa týka absolventov vysokých a stredných škôl. Dá sa hovoriť o 7 %, ktorí našli pôsobisko v zahraničí. Dôležité je, aby sa vedeli vrátiť domov,” podotkol Richter.

Úlohou vlády preto podľa neho je robiť všetko pre to, aby mladí ostávali pracovať doma. “K tomu je dôležitý nástroj minimálnej mzdy. To je výzva aj pre rok 2017, robiť v spolupráci so zamestnávateľmi všetko pre to, aby sa minimálna mzda zdvíhala,” zopakoval opätovne Richter.

- Reklama -