Premiér Fico: Domácnostiam štát vráti časť nákladov na spotrebu plynu

0
Robert Fico (Autor: SITA)

„Suma sa bude vyrátavať tak, že sa vezme 6 % z ceny, ktorú domácnosť zaplatí za spotrebu plynu,“ informoval predseda vlády SR Robert Fico. Výška štátneho príspevku bude od 10 do 165 eur v závislosti od kategórie, v ktorej je daná domácnosť zaradená. Existujú tri, a to D1: domácnosti, ktoré plyn využívajú na varenie, D2: domácnosti, ktoré plyn využívajú ohrev vody a D3: domácnosti, ktoré plyn využívajú na vykurovanie.

Peniaze bude štát vyplácať prostredníctvom listu s poštovou poukážkou. „Nebude musieť nikto nič urobiť, nič nikomu nahlasovať, všetko si zabezpečí ministerstvo hospodárstva z údajov, ktoré získalo od dodávateľov,“ objasnil Robert Fico.

S rozosielaním listov začne rezort hospodárstva v najbližších dňoch podľa abecedného poradia. Minister Vazil Hudák predpokladá, že listy všetkým odberateľom budú odoslané do dvoch týždňov. Na vyzdvihnutie príspevku bude mať občan 60 dní.

Tzv. vratka za plyn bola jedným z opatrení prvého vládneho balíčka, o ktorom sa rozhodlo v júni 2014. „Verím, že takto hmatateľne vo svojich rukách budú môcť ľudia vidieť naplnenie záväzku z prvého balíka,“ skonštatoval premiér Robert Fico. Okrem toho došlo k splneniu ďalšieho prísľubu vlády, a to k dvojcifernému zníženiu cien plynu pre domácnosti. V rokoch 2015 a 2016 klesla cena plynu o 14,5 %.

- Reklama -