Premiér Fico: Budeme trvať na zachovaní práv Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii

0
Robert Fico (Autor: TASR)

Predseda vlády SR Robert Fico zopakoval, že pri vyjednávaní s Veľkou Britániou je nevyhnutná jednota 27 členských krajín EÚ. „Nie je možné, aby došlo k individuálnym rokovaniam. A rovnako je dôležité, aby neboli žiadne vyjednávania, pokiaľ Veľká Británia oficiálne neoznámi, že štartuje proces vystúpenia z EÚ,“ povedal premiér. „Sú tu štyri základné slobody, ktoré sú pre nás absolútne sväté a o ktorých sa prakticky nedá viesť negociácia,“ zdôraznil Robert Fico.

S hlavným vyjednávačom hovorili tiež o pomerne veľkom počte Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii. „Veľmi nám záleží na tom, aby občania Slovenska, ktorí dnes pracujú a žijú vo Veľkej Británii, tam zostali za tých istých podmienok ako občania Veľkej Británie. Dá sa očakávať, že Veľká Británia uvažuje o určitých obmedzeniach, pokiaľ ide o slobodu pohybu do budúcnosti, ale u tých, čo tam žijú, budeme veľmi dôsledne trvať na zachovaní ich postavenia a práv, ktoré musia byť rovnaké ako v prípade občanov Veľkej Británie,“ podčiarkol premiér.

Robert Fico verí, že konečná dohoda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ bude viesť k vyváženým vzťahom. „Bolo by zlé, keby rozhodnutie občanov Veľkej Británie o odchode z EÚ malo znamenať konflikty alebo nedorozumenia. Sme za absolútne profesionálne a pragmatické zvládnutie tohto problému,“ skonštatoval predseda vlády.

- Reklama -