Premiér Fico: Bezpečnosť Slovenska sa stáva absolútnou prioritou

0
Robert Fico počas brífingu v rámci mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Reagoval tak na teroristické útoky, ktoré sa odohrali v piatok 13. novembra 2015 v Paríži a ktoré si vyžiadali viac ako stovku obetí. „Dovoľte mi, aby som na úvod odsúdil tento teroristický akt. Rovnako vyjadrujem ľútosť nad obrovským počtom obetí a chcem aj touto formou vyhlásiť, že Slovensko so všetkými svojimi možnosťami, predovšetkým v oblasti spravodajskej, je pripravené pomôcť Francúzsku pri vyšetrení tohto ohaveného zločinu a pri potrestaní jeho organizátorov,“ vyhlásil Robert Fico.

„Možno aj na úkor iných oblastí považujeme bezpečnosť našich ľudí, bezpečnosť Slovenskej republiky za niečo, čo musí ísť absolútne dopredu a som rád, že sme v tomto duchu urobili za posledné mesiace veľa poctivej roboty, ktorá bola často predmetom výsmeškov a pohŕdania, ale varovali sme včas, že bezpečnostné riziká, ktoré sú dnes v Európe, sú také vysoké, že ich nemôžeme opomenúť,“ podčiarkol predseda vlády. Podľa neho sa okamžite po prvých informáciách z Paríža naštartovala činnosť všetkých relevantných bezpečnostných orgánov SR.

Vláda SR okamžite prijala nové zvýšené bezpečnostné opatrenia. „Je zvýšené monitorovanie hraníc. Predovšetkým nás zaujíma schengenská hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou, plus sú naštartované všetky zložky, ktoré sme trénovali na zelenú hranicu medzi Slovenskom a Maďarskom. Každý nelegálny migrant, ktorý sa pokúsi prekročiť územie SR, bude zadržaný a zatknutý. Jednoducho nemôžeme rešpektovať teraz žiadnu mieru rizika, ktorá by bola spojená s tým, že budeme púšťať na svoje územie, nedajbože sa správať k ľuďom, ktorí nelegálne prekračujú hranice ako k niekomu, kto potrebuje len pomoc. Každý, kto nelegálne prekračuje hranice, musí byť vnímaný ako bezpečnostné riziko,“ podčiarkol Robert Fico. Polícia a bezpečnostné zložky monitorujú záchytné tábory na východnom Slovensku a v Gabčíkove. „Bezpečnostná situácia v táboroch musí byť taká, že ľudia, ktorí sú v týchto táboroch sústredení, nesmú ohrozovať ani sami seba a nesmú ohrozovať ani občanov SR“, dodal predseda vlády.

Bezpečnostné zložky sa rovnako sústreďujú na cudzie komunity, ktoré sa nachádzajú na území Slovenska, najmä z pohľadu ich možnej radikalizácie. „V tomto duchu vykonáva polícia a spravodajská služba všetky potrebné úkony. Národné bezpečnostné analytické centrum je k dispozícii 24 hodín celý týždeň a je pripravené v ktoromkoľvek okamihu zasadnúť v plnej zostave a poskytnúť ústavným predstaviteľom potrebné zdroje,“ povedal Robert Fico.

Rovnako bude posilnená bezpečnosť na veľkých športových a kultúrnych podujatiach a tiež sa zvýšila bezpečnosť pri ochrane objektov zvláštneho významu. „Máme teraz na mysli atómové elektrárne, dokonca aj skládky nebezpečného odpadu. Spravodajské služby ďalej monitorujú ohlasy pravicových extrémistov na Slovensku. (…) Posilňujeme ochranu zastupiteľských úradov na území SR,“ povedal premiér SR.

V závere ubezpečil, že bezpečnostná situácia na Slovensku nie je zhoršená.

- Reklama -