Prehliadky Národnej rady SR v novom volebnom období

0
Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

Na začiatku VII. volebného obdobia prišlo najviac žiakov základných škôl a stredoškolských študentov, ktorí predstavovali 73 % všetkých návštevníkov. Pravidelne prichádzali aj skupiny vysokoškolákov, predovšetkým politológov, právnikov a ekonómov. Veľký záujem mali aj študenti masmediálnej komunikácie, žurnalistiky, medzinárodných vzťahov, manažmentu či budúci učitelia.

Absolútne prvenstvo v počte návštevníkov patrí Strednej odbornej škole Policajného zboru v Bratislave. Jej študenti už niekoľko rokov pravidelne prichádzajú na náučno-poznávacie exkurzie do parlamentu a len v druhom štvrťroku 2016 ich prišlo viac ako 200.

Do Národnej rady zavítali tiež dve desiatky organizovaných skupín z centier voľného času, domovov sociálnych služieb či detí z detských domovov. Záujem bol aj zo strany mestských a obecných úradov, ktoré organizovali návštevy Národnej rady pre svojich obyvateľov alebo miestne organizácie a spolky. Prehliadku parlamentu zaradili do programu účastníkov školení, seminárov či konferencií aj niektoré mimovládne organizácie a odborové zväzy.

Ďalšou početnou skupinou návštevníkov boli dôchodcovia. Od začiatku marca do polovice júla prišlo 12 organizovaných skupín penzistov z celého Slovenska. Medzi nimi bol aj doteraz najstarší účastník parlamentných exkurzií, 92-ročný vojnový veterán a priamy účastník Slovenského národného povstania zo Zvolena.

Práve kluby dôchodcov najviac využívali možnosť osobného kontaktu s poslancami. Veľký záujem o stretnutie so zákonodarcami mali aj vysokoškolskí študenti a gymnazisti. V sledovanom období bolo súčasťou prehliadok viac ako 40 diskusií návštevníkov s ich volenými zástupcami.

Do Národnej rady však neprichádzajú len žiaci, študenti či dospelí ľudia. Práve v posledných štyroch mesiacoch sa zvýšil počet predškolákov. Najmladší z nich mali iba 4 roky. Sériu propagačných materiálov pre verejnosť sme preto doplnili o náučné parlamentné pexeso. Jeho cieľom je pútavou vizuálnou formou uchovať našim najmladším návštevníkom informácie z parlamentných exkurzií a podporiť ich záujem o históriu Slovenska a významné osobnosti našich dejín. 2

Prehliadky parlamentných priestorov boli tiež súčasťou pozoruhodných náučných, výchovných či charitatívnych podujatí. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko umožnil konanie niekoľkých celoštátnych podujatí s výrazným

vzdelávacím rozmerom najmä pre stredoškolských či vysokoškolských študentov v slávnostných priestoroch parlamentu. Atmosféru rokovacej sály si tak mohli v apríli vychutnať finalisti Slovenskej debatnej ligy a na konci júna vystriedali poslancov v “rokovačke” zasa filmári. Tvorcovia zábavno-súťažnej televíznej relácie RTVS Daj si čas, totiž venovali špeciálny diel obľúbeného detského programu histórii a súčasnosti parlamentu a jeho fungovaniu a významu v našom politickom systéme. Detská organizácia Fénix vďaka ústretovosti Andreja Danka pripravila v prvý májový deň pre svojich najaktívnejších členov veľké prekvapenie, keď im prestížne ocenenia za nezištnú dobrovoľnícku prácu udelila v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu.

Dianie v Národnej rade zaujíma nielen slovenských občanov. Náš parlament si pozrie ročne takmer tisíc hostí zo zahraničia a od začiatku VII. volebného obdobia prišlo 320 cudzincov. Prvenstvo síce patrí Čechom a obyvateľom ďalších krajín Európskej únie, ale boli tu aj hostia z USA, Kanady, Srbska, Ruska, Ukrajiny, Gruzínska, Moldavska či Kazachstanu. Je zaujímavé, že práve z tejto stredoázijskej krajiny prichádza v posledných rokoch najviac zahraničných študentov. Odborné exkurzie v našom parlamente pravidelne absolvujú poslucháči niekoľkých prestížnych štátnych aj súkromných kazašských univerzít ako súčasť študijno-poznávacích pobytov v Európe.

 

V Národnej rade SR je rušno aj počas prázdnin. Tento týždeň sem zavítajú účastníci letného Televízneho tábora pre deti, ktoré sa chcú stať novinármi a záver leta bude už tradične patriť malým “vysokoškolákom” z Detskej Univerzity Komenského, ktorí na simulovanej hodine otázok potrápia členov vlády SR.

- Reklama -