Predsednictvo SR v EÚ: Top úspechy tímov v oblasti energetiky, dopravy a telekomunikácií

0
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ (Autor: SITA)

Keďže aj doprava i telekomunikácie spadajú pod jedno ministerstvo, z hľadiska výsledkov ide o veľmi úspešný tím, ktorý sa zaoberal roamingovými poplatkami, či drónami. Energetici zase riešili bezpečnosť dodávok plynu, či energetickú účinnosť.

Energetika

Konečná dohoda o rozhodnutí týkajúceho sa medzivládnych dohôd ČŠ s tretími krajinami v oblasti energetiky. Tento návrh zabezpečí súlad medzivládnych dohôd s právom EÚ a transparentnosť s priaznivým dopadom na bezpečnosť dodávok energie a fungovanie vnútorného trhu EÚ.

Bezpečnosť dodávok plynu – Počas Rady ministrov pre energetiku 5. decembra došlo k dohode na ďalšom smerovaní diskusie k 3 základným elementom návrhu v oblasti regionálnej spolupráce, solidarity a transparentnosti plynárenských kontraktov.

Podpísané bolo Memorandum o porozumení o strategickom energetickom partnerstve EÚ – Ukrajina.

Doprava

Reforma pravidiel pre bezpečnosť civilného letectva – Rada sa 1. decembra 2016 dohodla na všeobecnom smerovaní v súvislosti s revidovanými spoločnými pravidlami pre bezpečnosť civilného letectva a s novým mandátom Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). Návrh nariadenia obsahuje vôbec prvé celoeurópske pravidlá pre bezpečné lietanie civilných drónov v európskom vzdušnom priestore.

Bezpečnosť plavidiel – Rada 1. decembra 2016 prijala všeobecné smerovania pre smernicu o bezpečnostných pravidlách pre osobné lode a smernicu o systéme povinných kontrol pre bezpečnú prevádzku pravidelnej dopravy osobných lodí a vysokorýchlostných plavidiel. Navrhované pravidlá posilňujú systém inšpekcií a významne tým prispejú k zvýšeniu bezpečnosti.

Valné zhromaždenie medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO) – slovenské predsedníctvo úspešne skoordinovalo prijatie spoločnej pozície EÚ k viacerým bodom rokovania VZ, predovšetkým však k vyjednávaniam pre obchodovanie s emisiami na globálnej úrovni.

Telekomunikácie

Revízia veľkoobchodných poplatkov za medzinárodný roaming – Rada pre telekomunikácie 2. decembra 2016 prijala všeobecné smerovanie týkajúce sa nových pravidiel pre veľkoobchodné roamingové trhy v EÚ, čím sa pripravila pôda na zrušenie roamingových poplatkov pre spotrebiteľov v roku 2017. Dohodnuté znenie je východiskovým bodom pre rokovania s Európskym parlamentom. Rada podporuje rýchlu dohodu, aby sa roamingové poplatky mohli zrušiť v dohodnutom termíne, ktorým je jún 2017. Slovenské predsedníctvo zahájilo i rokovania s Európskym parlamentom.

Dohoda s Európskym parlamentom na harmonizácii pásma 700 MHz v Únii. Ide o koordinované využívanie kľúčového frekvenčného pásma, ktorým sa umožnia vyššie rýchlosti a lepší prístup k mobilnému internetu v celej Európe.

Schválenie všeobecného smerovania (čiastočné) k nariadeniu Wifi4EU. V cieľovej podobe má byť do projektu pripojených až do 8 tisíc komunít v Európe, pričom Európska komisia očakáva približne 50 miliónov prístupov denne.

Za zmienku určite stoja i organizácia veľmi úspešnej konferencie na vysokej úrovni – Digital Assembly v septembri 2016 v Bratislave – či prijatie záverov k elektronickej správe.

- Reklama -