Predseda parlamentu A. Danko vystúpil s prejavom na Medzinárodnom fóre pre rozvoj parlamentarizmu

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

„Sme predstavitelia malého národa v srdci Európy a stáročia sme bojovali o svoj štát, o to viac si ctíme slobodu a demokraciu. Politika sa nerobí na internete, ani na Facebooku, či telekonferenciách, politika sa robí  práve na takýto stretnutiach.“ Predseda Andrej Danko ocenil na úvod zorganizovanie Medzinárodného fóra pre rozvoj parlamentarizmu.

Predseda parlamentu v prejave spomenul aj našu nedávnu históriu, kedy kultivovaným rozpadom Česko-Slovenska vznikol náš štát. Išlo o výnimočnú udalosť, ktorá je pozitívnym príkladom ako sa dajú riešiť spory medzi národmi. „Dlhé roky sme žili v područí iných národov. Rozišli sme sa s našimi Českými bratmi priateľskou cestou.“ 

Vo svojom prejave predseda NR SR vyzdvihol jednu kľúčovú tému, ktorá rezonuje na danom podujatí, a to kybernetickú bezpečnosť. „Čo však považujem za ozajstný problém, je šírenie neoverených informácií, ktoré ohrozujú bezpečnosť. Rýchlosť informácií spôsobila to, že sme zabudli tieto informácie analyzovať. Nastala plytkosť preberania informácií.“ Zdôraznil Andrej Danko. „Urobme všetko preto, aby sme prekonali veci, ktoré nás rozdeľujú. Sankcie nie sú, a nikdy nebudú riešením. Riešením je len otvorený dialóg, láska a porozumenie a na to žiaľ zabúdame,“ zároveň vyzval predseda NR SR.

Medzinárodné moskovské fórum sa venuje témam ako migrácia, ale aj sloboda tlače, či digitalizácia a kybernetická bezpečnosť. Pozvanie na fórum prijali stovky štátov, zúčastňujú sa na ňom desiatky šéfov parlamentov z rôznych svetadielov. Parlamentnú delegáciu čakajú ešte viaceré bilaterálne rokovania.

- Reklama -