Poslanci BSK z klubu SaS podporuje vytvorenie nového kreatívneho centra

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Bola by nesmierna škoda nielen pre Bratislavu, aby sme vyhostením z priestorov Cvernovky prišli už o zohratú komunitu kreatívcov. Veríme, že tak, ako má svoje genius loci Cvernovka, tak ho vdýchnu aj do budovy na Račianskej,“ uvádzajú predstavitelia SaS. 

V súčasnosti je Cvernovka miestom stretnutí tvorivých ľudí, ktoré môžu svoje nápady vzájomne konfrontovať a ďalej ich rozvíjať. O to výraznejšie, ak sa podarí Nadácii Cvernovka realizovať nové aktivity, ktoré plánujú, či už to bude divadlo, koncertné akcie alebo eventy spojené s ich kreatívnou tvorbou.

„Podpísaním memoranda a následne aj nájomnej zmluvy získajú priestory bývalej SPŠ chemickej novú funkciu. Keďže súčasťou prenájmu je nielen budova, ale aj areál, dá sa očakávať, že počet aktivít Nadácie Cvernovka výrazne narastie. Sťahovanie považujeme za ideálnu príležitosť pre umelcov. Pretváraním nových priestorov pre svoje potreby môže podnietiť ich ďalšie kreatívne nápady. Dokázali vynikajúco pretvoriť bývalé fabrické haly Cvernovky na množstvo ateliérov a dielní. Očakávame oživenie ak okolitej štvrte a vzniku menších firiem, reštaurácií či obchodov, rovnako ako sa to udialo v okolí Cvernovky,“ dodávajú župní poslanci.

Bratislavský kraj zároveň vďaka vytvoreniu kreatívneho centra využije budovu, pre ktorú nevedel nájsť záujemcu o kúpu a udržiavanie stavu prinášalo ďalšie finančné náklady. Vicežupan za SaS Igor Bendík ponúkol budovu internátu aj na účely vybudovania náhradného bývania pre žiadateľov z reštituovaných bytov. „Primátor Ivo Nesrovnal ponuku odmietol. Hoci ako príklad rekonštrukcie priestorov internátov môže slúžiť budova na Záhradníckej po Policajnom zbore alebo budova po SOU stavebnom na Ružinovskej ulici,“ hovorí Bendík.

Podmienkami BSK v rámci nájmu budú samozrejme okrem ďalšieho rozvíjania aktivít Nadácie Cvernovka aj detaily o udržiavaní a využívaní budov a vonkajšieho areálu. Aby sa priestory stali súčasťou aj lokálnej komunity a boli v primeranej miere otvorené verejnosti. Poslanci župy majú záujem dohodnúť s nadáciou vytvorenie výkonnej rady, ktorej súčasťou by boli poslanci BSK, keďže majú priamu zodpovednosť za nakladanie s majetkom župy.

„Presunúť celú komunitu do nových priestorov určite nebude jednoduché, budeme sa však snažiť tento proces čo najviac uľahčiť. Je výborné, že o takéto miesto Bratislava nepríde, pretože aj podobné centrá dávajú mestám nádych európskosti a svetovosti a pomáhajú mladých tvorivým ľuďom roztiahnuť krídla a ukázať, že Slovensko patrí na kultúrnu mapu Európy,“ uzatvárajú predstavitelia SaS. 

- Reklama -