piatok, 26 apríla, 2024
4.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Pollák (OĽANO): Aj tento rok boli mnohé deti neoprávnene zaradené do špeciálnych...

Pollák (OĽANO): Aj tento rok boli mnohé deti neoprávnene zaradené do špeciálnych škôl

0
Peter Pollák a Anna Verešová (Autor: Súkromný archív: PP)

Peter Pollák minulý týždeň pripomenul kauzu neoprávneného zaradenia detí do špeciálnej školy v Rokycanoch. „Napriek tomu, že v OĽANO sme na tento biznis s deťmi upozorňovali už pred dvomi rokmi, vláda sa doteraz nepohla ani o milimeter. Stále sa len bezducho prizerá a nie je schopná priniesť ani jedno riešenie,“ povedal bývalý rómsky splnomocnenec Peter Pollák, podľa ktorého jeho nástupca Ábel Ravasz a štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (obaja Most – Híd) dnes už len opakujú to, na čo hnutie OĽANO upozorňovalo už pred dvomi rokmi. „Systémové zmeny je potrebné v prvom rade urobiť a nie len o nich hovoriť. Už dávno mali byť preverené všetky špeciálne školy a mali byť potrestaní vinníci, ktorí sa na neoprávnenom zaraďovaní detí do špeciálnych škôl bezcharakterne obohatili,“ vyjadril sa Pollák a pokračoval: „Na stole už dávno mali byť opatrenia. Naši vládni predstavitelia opäť ukazujú, akí sú neschopní. Sú vyprázdnení a jediné čo dokážu je priživovať sa na témach opozície a médií. Slovensko je závislé od ich rozhodnutí a výsledkov, žiadne však neprichádzajú.“

Podľa Petra Polláka vyprázdnená koalícia nemá žiadnu víziu a škodí deťom a daňovým poplatníkom. „Som si istý, že mnohé deti boli aj tento školský rok zaradené do špeciálnej školy neoprávnene. Ukradli im budúcnosť a nás to stojí zbytočne veľa peňazí. špeciálna škola má na žiaka zhruba dvojnásobný normatív a doslova vyrába ľudí, ktorí si s veľkou pravdepodobnosťou nenájdu prácu a do konca života budú závislí na sociálnych dávkach z peňazí daňových poplatníkov,“ upozornil Pollák.

Poslankyňa za OĽANO Anna Verešová ako členka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny na poslednom zasadnutí výboru otvorila túto kauzu a predložila uznesenie, ktoré bolo prijaté. „Žiadam v ňom ministerku školstva Martinu Lubyovú, aby výboru predložila správu o výsledkoch kontroly uplatňovania princípu rovného prístupu ku vzdelávaniu pri prijímaní žiakov do špeciálnych základných škôl,“ povedala Verešová s tým, že táto kontrola mala byť vykonaná Štátnou školskou inšpekciou v školskom roku 2016/2017 v 40 špeciálnych základných školách.

Informáciu o riešení kontroly špeciálnych škôl musí predložiť ministerstvo školstva aj Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Toto uznesenie spolu so zakomponovaním zodpovedajúcich systémových opatrení do prvého reformného akčného plánu presadil člen výboru a tieňový minister školstva Miroslav Sopko (OĽANO). Akčný plán má byť predstavený do konca januára 2018.

 

- Reklama -