Poliačik (SaS): Výstavba štadióna sa predražuje ešte pred začatím

0
Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

“Po neúspešnom projekte výstavby podnikateľom Ivanom Kmotríkom, na ktorý malo ministerstvo školstva prispieť sumou 27 miliónov, prišiel premiér na jar tohto roka s vyhlásením, že štadión postaví štát za vlastné”, hovorí Poliačik s tým, že len deň pred spustením verejného obstarávania na staviteľa(6.8.2015) zverejnilo ministerstvo aj zmluvu s audítorskou spoločnosťou KPMG, ktorá má pre ministerstvo dodať do troch mesiacov analýzu v hodnote 803 990 tisíc eur. Analýza by mala zhodnotiť možnosti prevzatia projektu štátom, zhodnotiť jednotlivé varianty a odporučiť ďalší postup. Víťaz by mal štadión postaviť za sumu 45 miliónov.

“Považujeme to za zlyhanie vlády, že nedokázala za dve volobné obdobia predstaviť jasnú a reálnu stratégiu výstavby národného futbalového štadióna. Vrcholným prejavom tejto neschopnosti je, že ministerstvo v dobe keď hľadá staviteľskú firmu, zaplatí 803 990 tisíc, aby ešte len zistilo, či sa vôbec oplatí, aby národný futbalový štadión postavil štát,” upozorňuje Poliačik.

Podľa tímlídra SaS pre Školstvo je otázne, či sa výsledky tejto analýzy vôbec dozvieme a či je vláda pripravená odstúpiť od zámeru výstavby štadiónu zo štátneho rozpočtu, pokiaľ sa ukáže, že by to bolo nevýhodné. Poliačik sa ďalej pýta, prečo si ministerstvo necháva vypracúvať takúto drahú analýzu na poslednú chvíľu napriek tomu, že premér Fico prvé plány výstavby národného štadióna prezentoval už od roku 2009. “Celkovo je podozrivé, že si ministerstvo objednáva takú drahú analýzy od súkromnej firmy a nevyužíva pri tom odborné kapacity, ktorými slovenské ministerstvá disponujú,” uzavrel Poliačik. 

- Reklama -