Pirošík (VZDOR-sp): Socializmus je liekom na oligarchiu

0
Vzdor - strana práce (Autor: Vzdor - strana práce)

V úvode svojej prezentácie zdôraznil, že účasť vo voľbách je len jednou z foriem straníckeho boja a že lepšiu budúcnosť si musíme vybojovať, nakoľko odhlasovať nám ju nikto nedovolí. V programe sa dotkol rôznych oblastí spoločenského života a za príčinu drvivej väčšiny problémov označil kapitalistický hospodársky systém.

“Ako marxisticko-leninská strana ponúkame vo svojom programe socializmus – teda iný – spravodlivejší, ľudskejší a vyspelejší spoločenský systém, než súčasný kapitalizmus “ začal svoj príhovor Pirošík. Strana sa chce podľa jeho slov účastniť volieb aj preto, aby propagovala myšlienky socializmu, získala nových členov a aby sa stala legitímnou revolučnou stranou na politickej scéne. Účasť vo voľbách je teda súčasťou dlhodobého boja, programu a výstavby marxisticko-leninskej strany.

“Budeme tlmiť všetky bolesti vykorisťovaných v rámci našich možností a zároveň budeme pracovať na tom, aby boli raz a navždy odstránené príčiny týchto bolestí.” Tak predseda strany definoval jej volebný program. Rozdelil ho na štyri hlavné celky, pričom najväčší z nich je sociálno-ekonomický celok. “Problém dnešnej chudoby a sociálnych problémov nie je v nedostatku či už potravín, energií, alebo tovarov. Problém spočíva v kapitalistickom práve na prácu iných čo automaticky vedie ku katastrofálnemu prerozdeľovaniu, obrovským nepomerom v majetkoch a stavoch na účtoch” definuje problém Pirošík a vysvetľuje, skadiaľ chce strana vziať prostriedky pre existenciu národa a kam tieto prostriedky chce investovať. Získanie prostriedkov vidí jedine v znárodnenom a plánovom hospodárstve, kde sa nevyrába pre zisk, ale pre naplnenie potrieb obyvateľstva. Strana pritom odmieta majiteľov podnikov odškodňovať: “znárodnenie strategických podnikov bez nároku na “odškodné”, nakoľko ich súčasní majitelia nie sú sociálne prípady. Peniaze, ktoré by sme mali dávať ako odškodné radšej dáme do školstva či zdravotníctva. Nech sa na nás “ukrivdení” nehnevajú za to, že osud orabovaného národa je nám prednejší ako osud zazobanca, “ zdôvodňuje Pirošík tento postoj strany.

Už v rámci kapitalizmu však strana chce posilniť úlohu odborov, kontrolu pracovných podmienok vrátane výšky mzdy, chce tiež zrušiť pracovné agentúry a ich sprostredkovanie riešiť priamo cez úrady práce – bez honoráru za sprostredkovanie. “aby systém riadenia nebol založený na princípe, že ten, čo kúpi fabriku vezme spod zadku stoličku človeku, ktorý v nej pracuje 40 rokov.” hovorí Pirošík.

Získané prostriedky chce strana investovať do budovania národných podnikov, školstva, zdravotníctva, bytovej výstavby a kultúry. V školstve chce strana vychovávať použiteľných ľudí, po ktorých v budúcnosti ostane nejaká práca, školy nemôžu byť len odkladom odchodu na úrad práce, ako je tomu dnes. “Od vzdelanosti našich občanov závisí totiž budúcnosť celej krajiny a tiež našej sociálnej revolúcie. Dnes je systém vzdelávania zdeformovaný. Vysoké školy rastú ako huby po daždi, aby mladým ľuďom predĺžili odchod na úrad práce. O profesiách, ktoré školy chrlia v stovkách sa ani nevyjadrujem. “

Strana presadzuje bezplatné a kvalitné vzdelanie pre každého “Musia dostať všetky potrebné pomôcky, učebnice, musíme do výučby vťahovať ľudí z praxe, dielenských majstrov, inžinierov, projektantov. Výučba musí byť spojená s praxou. … Je absolútny nezmysel, aby žiaci platili za učebnice. Keď môžu mať zadarmo státisíce rodín kilá plnofarebných letákov zo supermarketov natlačené v schránkach, myslím si, že môžu mať aj naši žiaci a študenti raz za čas nové učebnice.” argumentuje predseda strany.

V zdravotníctve podľa strany nemá absolútne čo hľadať biznis, zisk a súkromný sektor. “Chcem sa opýtať všetkých zamestnancov, zamestnávateľov, živnostníkov ale aj úradov práce – na čo platíme zdravotné odvody? Na to aby mala spoločnosť ACHMEA alebo PENTA zisk? Myslím si, že platíme na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ale namiesto toho sme charitou pre milionárov! “ Hovorí Pirošík. “Všetky bytové priestory musia slúžiť na bývanie, nebude tu nik, kto sa živí prenajímaním bytov. Tomu nájdeme prácu v inom odvetví. Nebudú tu byty, ktoré slúžia ako erotický privát. V týchto bytoch budú bývať rodiny. To isté platí pre prázdne či poloprázdne developerské projekty, ktoré by boli okamžite pridelené ako nájomné byty pre mladé rodiny. “ Dodáva predseda o bytovej otázke.

Pomerne veľkú časť venoval kultúrnej oblasti, kde chce strana “súčasnú nekultúru nahradiť kultúrou” Veľkú kritiku si vyslúžili predovšetkým programy komerčných televízií. “Je vylúčené, aby sa vysielala „zábava“, ktorá spočíva v sledovaní súkromného života a navážania sa do malomyseľných, duševne zaostalých ľudí, asociálov či alkoholikov. Rovnako tak „zábava“ tzv. reality show, ktorá je založená na konflikte, urážkach a intrigách ľudí, alebo skupín ľudí. ”

Strana však zároveň podľa Pirošíka nechce hovoríť úplne do všetkého. “Na rozdiel od našich predchodcov, my nechceme hovoriť úplne do všetkého, nechceme hovoriť či má byť kvet biely alebo čierny a už vôbec nemáme záujem hovoriť do hudobných žánrov či výtvarného smeru. Tiež nepožadujeme, aby aspoň jednou piesňou, knihou alebo maľbou ospevovali socializmus. To už necháme na ich posúdení. Hlavne ale chceme, aby umelci produkovali kultúru a nie nekultúru. Chceme aby umelci boli pánmi umelcami, majstrami, veľkými, no skromnými ľuďmi s charizmou a láskou k ľudstvu a umeniu, nie výpredajovými „celebritami“, zdorazňuje Pirošík.

Ďalej chce strana z každého regiónu vystihnúť a zachovať to špecifické z histórie ale i súčasnosti budovaním miestnych pamätných izieb či múzeí. Za najabsurdnejšie strana považuje nároky autorských zväzov na ľudovú hudbu. “Je vylúčené, aby prišla SOZA na folklórny festival a pýtala peniaze za spev piesne Hore háj, dolu háj, že sa vôbec nehanbia s niečim takým prísť”, pohoršuje sa Pirošík.

Za veľmi dôležitú v dnešnej dobe strana považuje aj ekologickú oblasť. Tu presadzuje predovšetkým recykláciu všetkých recyklovateľných materiálov, vrátenie systému zálohovania obalov, moderné filtre spalín v priemysle. Energeticky nenáročné budovy, zalesňovanie na strechách rozľahlých budov a využívanie alternatívnych pohonov automobilov.

V zahraničnej oblasti predseda zdoraznil predovšetkým fakt, že zahraničná politika marxisticko-leninskej strany nemože byť iná ako mierová. Za prvoradé považuje priateľstvo medzi národmi celého sveta, odmieta rozoštvávanie národov a národností medzi sebou. Poukazuje na to, že táto nenávisť je kombináciou kapitalistických protirečení a obmedzenosti. “Naša zahraničná politika je politikou vlastenectva k vlastnej krajine a politikou proletárskeho internacionalizmu k ostatným krajinám. Chceme byť priateľmi ľudu každej krajine na svete. Agresívna politika ich kapitalistov nesmie byť dávaná za vinu národu ako celku. Práve naopak, musíme tento ľud povzbudzovať v tom, aby sa stál v každej krajine sám sebe pánom, aby zvrhol tento hnusný kapitalistický režim.” dodáva Pirošík.

- Reklama -