Petrla (SNS): Pripomínať si ústavu len jeden deň je málo

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Dokument, ktorý je hierarchicky postavený nad všetky právne predpisy platné v Slovenskej republike. Pre každú krajinu, v ktorej si demokratická spoločnosť váži svoju históriu a vlastnú svojbytnosť je prijatie ústavy významným počinom určujúcim ďalšie smerovanie národa. A ako národ samostatného štátu si preto tento deň pripomína a ctí si ho.

Je to však málo, aby sme si najvýznamnejší dokument slovenského národa pripomínali vždy len jeden deň v roku. Jeho odkaz, jeho základnú ideu je potrebné pripomínať denne svojimi postojmi a názormi a predovšetkým svojimi činmi. To, ako hlboko si uvedomujeme závažnosť ústavy a vzácnosť toho, čo vyjadruje, do akej miery sme sa stotožnili s jej obsahom a prispôsobili jej svoje vlastné hodnotové preferencie, najlepšie dokážeme v bežnom živote. Je našou občianskou povinnosťou skláňať sa pred majestátom ústavy a pre tých, ktorým bola daná ústavná moc z vôle ľudu, je to priam morálna povinnosť riadne a zodpovedne uplatňovať ústavu.

V konfrontácii s každodennými problémami, ktoré bežný občan Slovenskej republiky prekonáva, môže sa zdať, že sa k odkazu ústavy stáva skeptický a nedôverčivý. Ústave Slovenskej republiky chýba úcta zo strany verejnosti, ktorá na každom kroku vidí nedodržiavanie najvyššieho zákona v praxi orgánmi štátu, tých, ktorí boli zvolení a menovaní do ústavných funkcií, vrátanie súdov. Ich postavenie znamená vyšší stupeň zodpovednosti za riadne uplatňovanie ústavy. Nedôveru občana z účinnosti najvyššieho zákona prehlbuje aj čoraz väčší vplyv cudzích implementovaných noriem zo strany Európskej únie.

Je preto nesmierne dôležité upevňovať národné povedomie Slováka, upevňovať v ňom národnú hrdosť a v duchu cieľov Slovenskej národnej strany presadzovať národno-štátny záujem Slovenskej republiky, presadzovať dobré meno Slovenska v zahraničí, chrániť vnútornú integritu štátu, zabezpečovať regionálnu spolupatričnosť, ale predovšetkým vytvárať podmienky na uplatnenie sa mladej generácie Slovákov. Presadzovanie takýchto princípov a presadzovanie takých hodnôt ako sú sloboda, národná jednota, zodpovednosť, zvrchovanosť, nezávislosť či regionálna solidarita sú základné východiská formovania moderného demokratického štátu.

Dovoľte, aby som teraz odcitoval myšlienku najväčšieho slovenského národovca Ľudovíta Štúra nesúcu v sebe najzákladnejší a najdôležitejší hodnotový princíp interakcie človeka k človeku:
,,Národ, v ktorého duši je hlboko zakorenená úcta k právam každého človeka a pre ktorého je samozrejmosťou, že všetci sú si rovní, nosí v srdci lásku k človeku a nerobí medzi ľuďmi rozdiel a navyše sa aj sám spravuje – len takýto národ môže byť úprimným, otvoreným a čestným národom.”

Ak sa náš vzťah k sebe aj ostatným bude vyvíjať v duchu tejto myšlienky, potom Deň ústavy bude občan Slovenskej republiky oslavovať spontánne z úcty k dokumentu, ktorý mu už 23 rokov zaručuje slobodu a rovnosť v dôstojnosti i v právach. A za to našim predchodcom, ktorí sa pričinili vznik Ústavy a vznik zvrchovaného a demokratického štátu patrí naše poďakovanie.

Milan Petrla
(Autor je predseda OR SNS Brezno.)

- Reklama -