Pellegrini v Poľsku: Musíme ešte väčšmi posilniť medziparlamentnú spoluprácu aj ochranu Schengenu

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

Predseda nášho parlamentu hneď v úvode rokovaní s predsedníčkou Sejmu Poľskej republiky Małgorzatou Kidawa-Blońskou zdôraznil, že naše krajiny sú najbližšími susedmi, naša vzájomná spolupráca je síce dynamická, podľa Pellegriniho si však žiada ďalšie posilnenie aj v budúcnosti.

„Okrem medziparlamentného dialógu, ktorého súčasťou je aj regionálny formát V4 ma teší aj veľmi intenzívna debata na úrovni našich prezidentov a vlád. Máme viac ako 80 partnerských miest a obcí, spolupracujú naše kraje a vojvodstvá, na slovensko-poľskom pohraničí úspešne pôsobia Euroregióny Tatry, Beskydy a Karpaty, dokonca niektoré aj viac ako 20 rokov,“ povedal predseda NR SR. Zároveň ocenil aj pôsobenie Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika/ Poľsko so sídlom v Krakove. Podľa slov predsedu slovenského parlamentu bude tento program v období do r. 2020 aj naďalej hlavným motorom zmien na slovensko-poľskom pohraničí.

„Poľsko je dnes tretím najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska, preto zdôrazňujeme význam vzájomnej infraštruktúry. V oblasti cestných, železničných, autobusových a leteckých prepojení sú však stále veľké rezervy, ktoré bránia ďalšiemu rozvoju potenciálnej spolupráce,“ skonštatoval Pellegrini.

Predstavitelia oboch parlamentov sa nevyhli ani aktuálnym témam na európskej scéne ako sú migrácia, situácia na Ukrajine alebo integrácia krajín západného Balkánu. „Problematiku migrácie vnímame ako jednu z dominantných tém týkajúcich sa nielen našich krajín, ale celej EÚ. Sme za komplexný prístup, ktorý musí zahŕňať nielen riešenie aktuálnej migračnej vlny, ale predovšetkým riešenie situácie v krízových oblastiach osobitne v Sýrii a Lýbii. Slovenská vláda a diplomacia má v tomto smere plnú podporu parlamentu naprieč celým politickým spektrom vyjadrenú aj v deklarácii NR SR,” povedal predseda nášho parlamentu. „Spolu s našimi poľskými partnermi sme sa jednoznačne zhodli, že kvóty pre utečencov nie sú riešením a jednoznačne ich odmietame. Obe krajiny veľmi dôsledne dbajú o východnú Schengenskú hranicu Európskej únie a plnia si svoje záväzky v tejto oblasti na sto percent. To isté očakávame aj od iných krajín Schengenu,” dodal Pellegrini. Pripomenul aj, že obe krajiny musia byť pripravené aj na možné tlaky krajín z Blízkeho východu. Predstavitelia oboch parlamentov sa tiež zhodli, že podporujú závery piatkového stretnutia premiérov krajín V4.

V tomto čase bude Poľsko predsedať formátu V4, čo dáva predpoklad na vzájomnú spoluprácu počas nášho predsedníctva.

- Reklama -