Paška (SNS): Je čas konať. No v Bruseli stále len akademicky debatujú!

0
Jaroslav Paška (Autor: SNS)

Utečenecká vlna, o ktorej takmer všetci predstavitelia členských štátov tvrdia, že ju v svojich krajinách nedokážu absorbovať, sa už pomaly začína dvíhať.

Namiesto dohodnutých rýchlych a efektívnych opatrení európskych inštitúcií na sfunkčnenie ochrany vonkajšej hranice EÚ však postupne začínajú uzatvárať svoje hraničné priechody Fíni, Švédi, Dáni, Nemci, ale aj Rakúšania, Slovinci a Macedónci. Zjavne neveria tomu, že Brusel do jari zabezpečí reálnu ochranu územia EÚ pred nekontrolovaným pohybom migrantov.

Ani vyhlásenia predsedu Európskej rady Donalda Tuska, či Merkelovej kolegu z CSU Edmunda Stoibera z posledných dní nenaznačujú, že by tempo a reálne opatrenia Európskych inštitúcií, aj kľúčových štátov EÚ zodpovedajúco reagovali na blížiacu sa hrozbu. Bavorský premiér E. Stoiber dokonca vyhlásil, že ak kancelárka Angela Merkelová do konca marca zásadne nezmení politiku nekontrolovanej otvorenosti k migrantom, nevyhne sa konfrontácii a CSU sa pokúsi na svoju stranu získať aj Merkelovej Kresťanskodemo­kratickú úniu (CDU), „v prípade potreby” aj proti jej názoru.

Je možné, že ješitnosť nemeckej kancelárky A. Merkelovej, spolu s alibizmom predsedu Európskej komisie J.C. Junckera, budú aj naďalej brániť realizácii spoločných, rýchlych a účinných opatrení Únie na zastavenie ďalšej utečeneckej vlny.

Preto sa vláda SR, rovnako ako iné krajiny EÚ, musí pripraviť aj na prípadnú samostatnú ochranu štátu pred nekontrolovaným pohybom imigrantov na jej území a slovenská diplomacia musí začať samostatne konať na pôde OSN o dosiahnutí spoločného materiálneho a technického zabezpečenia pomoci obetiam občianskej vojny v Sýrii, prostriedkami všetkých 148 signatárov Dohovoru o právnom postavení utečencov.

- Reklama -