P. Žiga: Najvyššou prioritou je zachovanie tranzitu plynu cez Ukrajinu a Slovensko

0
Peter Žiga (Autor: TASR)

Minister hospodárstva zdôraznil, že Slovensko si cení postoj a aktivity Nemecka k zachovaniu tranzitu plynu do Európy cez Ukrajinu. „Pokiaľ ide o otázku energetickej bezpečnosti v stredoeurópskom regióne, najvyššou prioritou pre Slovensko zostáva zachovanie ukrajinského dopravného koridoru, v ekonomicky primeranej výške,” zdôraznil Peter Žiga. Slovensko v tejto súvislosti podporuje rokovania o budúcnosti tranzitu plynu cez Ukrajinu za účasti predstaviteľov Európskej komisie, Ruska, Ukrajiny a Nemecka. Nemecký minister na rokovaní ocenil úlohu Slovenska pri zásobovaní Ukrajiny plynom reverzným spôsobom.

Slovensko, ako predsedajúca krajina Vyšehradskej štvorky, pripravuje na jeseň stretnutie ministrov hospodárstva krajín V4, na ktorom by sa malo hovoriť aj o avizovanom prípadnom zavedení ciel na dovoz automobilov z EÚ do USA. Keďže pre Nemecko, rovnako ako pre Slovensko, je automobilový priemysel strategickou oblasťou ekonomiky, minister Žiga pozval na rokovania v Bratislave aj nemeckého kolegu. Minister Žiga považuje „akékoľvek rozhodnutie o  prijatí ciel za zlú správu pre svetový obchod. Zavedenie cla na Slovensku priamo postihne práve nemecký Volkswagen, s Nemeckom sme v tejto otázke doslova na jednej lodi.” V otázke možných protiopatrení je pre Slovensko dôležitý spoločný a koordinovaný postup členských krajín EÚ a EK. Obaja ministri súčasne ocenili vysokú mieru vzájomných hospodárskych vzťahov a korektnú spoluprácu.

Minister hospodárstva bol v Berlíne na jednodňovej pracovnej ceste, okrem rokovaní s nemeckým ministrom hospodárstva a energetiky, rokoval aj s predstaviteľmi Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory. Hospodárske vzťahy medzi SR a Nemeckom sú na vysokej bilaterálnej úrovni. Nemecko je od roku 1998 najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska vo vývoze, ako aj v dovoze tovarov a služieb a  kľúčovým investorom v našej krajine. Na Slovensku pôsobí približne 500 nemeckých spoločností, ktoré zamestnávajú zhruba 100 000 ľudí.

Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -