P. Žiga: Je v záujme EÚ aj USA, aby sa dohodli na obrysoch obchodnej politiky

0
Peter Žiga (Autor: TASR)

Ministri na rokovaniach vyjadrili podľa slovenského šéfa ministerstva hospodárstva plnú podporu eurokomisárke zodpovednej za obchod Cecilie Malmströmovej pri rokovaniam s USA ohľadom vzájomného obchodu. “Nikto v EÚ sa nesnaží hľadať si svoju vlastnú cestu týkajúcu sa obchodných rokovaní s Američanmi. Je v záujme nielen Európskej únie, ale aj USA, aby došlo k dohode a aby boli jasné rámce toho, ako bude Únia obchodovať so Spojenými štátmi,” zdôraznil Žiga. V tejto súvislosti vyjadril nádej, že v najbližších týždňoch, keď dôjde k ďalším európsko-americkým stretnutiam, sa rokovania posunú ďalej. Minister verí, že zvíťazí zdravý rozum a dôjde k dohode.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a americký prezident Donald Trump sa koncom júla vo Washingtone dohodli, že sa budú snažiť o nulové clá a nulové dotácie na priemyselné produkty, okrem automobilov. Prezident USA súhlasil, že sa zdrží zavedenia ciel na európske autá, kým budú prebiehať rozhovory o znižovaní obchodných bariér. Minister Žiga na otázku TASR, či uvedená júlová dohoda nie je ohrozená, odpovedal, že nie sú také náznaky, ale celkovú situáciu môžu ovplyvniť aj doplňujúce voľby do amerického Kongresu a Senátu. Spresnil, že najcitlivejšími prvkami obchodných rokovaní EÚ – USA sú stále autá a priemysel ako taký a potom je to najmä regulačná politika. Upozornil, že z predmetov rokovaní bolo vylúčené poľnohospodárstvo, čiže o agrosektore sa momentálne nerokuje.

Americká strana naznačila, že by chcela mať hotový svoj mandát na obchodné rokovania s EÚ v polovici januára. P. Žiga, podobne ako aj ďalší oslovení európski ministri, uviedol, že zatiaľ o nejakom špecifickom dátume pre predstavenie negociačného mandátu sa v Bruseli nehovorilo.

TASR, Odbor komunikácie MH SR

- Reklama -