P. Gajdoš: Spojenci prisľúbili refundovať 100 % nákladov nášho projektu v oblasti odmínovania v Iraku

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)
„Naši spojenci aj takýmto spôsobom vyjadrili, ako vysoko hodnotia náš príspevok ku globálnej bezpečnosti. Fakt, že našim občanom môžeme ušetriť viac než milión eur zo štátneho rozpočtu, je dôkazom toho, že rezort obrany pod vedením Slovenskej národnej strany sa snaží o efektívne využívanie prostriedkov občanov Slovenskej republiky,“ zdôraznil minister obrany SR Peter Gajdoš.

Na tento projekt pre Irak sa rozhodli Slovensku v rámci Zvereneckého fondu DCB (Defence Capacity Building) prispieť Nemecko, Holandsko, Taliansko, Luxembursko a Chorvátsko. Je to nielen prejav spolupatričnosti ale aj vysokého ocenenia práce našich vojenských inštruktorov v Iraku v oblasti odmínovania.

Slovenskí vojaci v Iraku školia príslušníkov domácich bezpečnostných zložiek nielen v oblasti odmínovania, a to v kempe Besmayah, ale v spolupráci s Poľskom aj v oblasti výcviku údržby a opráv sovietskej vojenskej techniky v kempe Taji. Pôsobenie Ozbrojených síl SR v Iraku sa realizuje v rámci tzv. výcvikovej nebojovej aktivity NATO so súhlasom Irackej republiky. V pondelok 5. marca 2018 navštívil  slovenských vojakov pôsobiacich v Iraku na základni Besmayah, kde pôsobia aj príslušníci kanadských a španielskych ozbrojených síl,  generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

 

- Reklama -