P. Gajdoš: Slovensko pristupuje k plneniu svojich záväzkov zodpovedne, na modernizáciu vynaložilo v uplynulom období historicky najviac peňazí

0
Peter Gajdoš (Autor: TASR)

Šéf rezortu obrany zdôraznil, že Slovensko pokračuje v snahe o postupné zvyšovanie výdavkov na obranu na úroveň 2 % HDP do roku 2024. „V roku 2019 sme na modernizáciu a rozvoj ozbrojených síl vynaložili historicky najviac finančných prostriedkov, celkovo až 41,6 % z nášho rozpočtu. Uvedomujeme si totiž, že kolektívna obrana je odrazom zodpovednosti, s akou k nej pristupujú jednotlivé členské krajiny,“ uviedol.

Ministri obrany NATO dnes diskutovali aj o pokroku Ukrajiny v jej reformnom úsilí a euroatlantických integračných snahách. „Slovensko dlhodobo podporuje Ukrajinu v jej prozápadnom smerovaní, či už vo forme Zvereneckého fondu NATO pre Ukrajinu, kde sme vedúcou krajinou, príspevku do Styčného úradu NATO v Kyjeve, alebo spolupráce akadémií ozbrojených síl,“ vysvetlil šéf rezortu obrany s tým, že Slovensko je pripravené pokračovať v tejto pomoci aj naďalej. Minister Gajdoš zároveň pozval ukrajinského ministra obrany na oficiálnu návštevu Slovenska.

V závere rokovania sa ministri obrany venovali aj misii Resolute Support (Rozhodná podpora) v Afganistane. Minister Gajdoš pritom potvrdil záväzok zotrvania OS SR v misii až do doby, pokiaľ nebude v krajine dosiahnuté komplexné mierové riešenie. Ako uviedol, „pôsobenie SR v misii Rozhodná podpora považujeme za významný príspevok SR v boji proti terorizmu a za efektívny spôsob podpory prebiehajúceho mierového procesu v krajine˝. Tento prístup pritom priamo na rokovaní konsenzuálne potvrdili všetci spojenci, ako aj partnerské krajiny, ktoré v misii pôsobia.

- Reklama -