Osuský (SaS): Vratku tým, ktorí kúria plynom, považujem za hanebne korupčný spôsob

0
Peter Osuský, SaS (Autor: SITA)

Ďakujem, pán predseda. Dotkol by som sa jedinej veci, ktorú kolega zmienil v úvode a ktorú považujem nielen za škodlivý spôsob vynakladania verejných peňazí a korupčný predvolebne, hanebne korupčný, ale aj podľa mňa prosto protiústavný. Rozhodli sme sa, že pošleme vratku tým, ktorí kúria plynom. Mnohí nebohatí kúria drevom a uhlím. Iní kúria elektrikou. Aj ja možno dostanem vratku a nepovažujem to za férový spôsob vynakladania verejných peňazí. Pripomína mi t počin, ktorý by sme tiež mohli spraviť a bol by rovnako férový, že by sme sa rozhodli zvýšiť materský prídavok, ale len matkám, ktoré majú synov. Tie ktoré majú dcéry, majú smolu.

Bolo by to rovnako ústavné a bolo by to rovnako spravodlivé. Našli sme nejaké kritérium. Kúrite plynom. Ten plyn nie je náš. Z Jamalu neprichádza tak dobrý plyn ako prichádzajú Jánošove uhlia z príslušných Čičmancových baní. Ale napriek tomu je paradox, že dotujeme niekomu niečo a inému nie, hoci ten môže byť rovnako chudobný alebo ešte potrebnejší.

A tak sa nejak domnievam, že nepovažujem tento spôsob vynakladania verejných peňazí za rozumný. A naopak, presne ako povedal kolega Švejna, považujem ho za nedôstojný spôsob korupcie. Lebo každá vláda si pred voľbami hľadí kúpiť svojich voličov. Ale toto je ešte aj protiústavné, pretože vopred vylučuje úplne neodôvodnene nejakú časť občanov.

- Reklama -