Osuský (SaS): Slobodná voľba Chárona alebo predčasné voľby ako cesta do raja?

0
Peter Osuský, SaS (Autor: SITA)

A teraz hor sa na exkurziu končiacu v antickom podzemí. Ešte sa ani z urien nevysypali volebné lístky a „múdre hlavy“ už zvažujú tlač nových. Na Slovensku pomerné nová idea. “V čom délo?“ V krajine, ktorá si roky volila Mečiara unášajúceho, samovybuchujúceho a amnestujúceho, Ľuptáka mysliteľského a Slotu odporne triezveho, ba občas i Ševca demokratického, sa zo sedimentu týchto zlatiniek slovenskej politickej histórie vynoril Kotleba. No a čo? Neposielali sme spoluobčanov v dobytčích vagónoch v ústrety konečnému riešeniu? Nearizovali sme? Áno, nie všetci. Ani teraz nevolíme „Na stráž!“ všetci. Ale i „Na stráž!“ je naša tvár. Ide o o to, a to sa pýtam ako dermatológ, či ide o ohraničené hnisavé ložisko alebo našu „kožu na tvári“. 

Ak sa dokážu dohodnúť tí, ktorí roky oprávnene kritizovali červenú chobotnicu, tak je „causa finita“. SaS nekradla, nekradne a nebude kradnúť. Smer nás, celkom oprávnene, nenávidel. Spolu s Oľa NO SaS povedala svojim voličom o spolupráci so Smerom už pred voľbami jasné slovo. Iní zmluvu založenú na „jasnej správe“ opakovane odmietli a „štandardnopoliticky“ (lebo takto sa tí štandardní „samohodnotili“) vajatali. Niektorých už „vodnes čas“ a zomleli „božie mlyny“… Iní vajatajú dodnes. Ak v tom vytrvajú tvárou v tvár lepšej alternatívy, teda koalícii, ktorá hnedú a červenú hrozbu odsunie na perifériu a vyberú si veľké zlo, je to ich panská vôľa. Služba zlu nekončieva dobre. Dopravca Cháron ich cez Styx prepraví, precviknúc im zväčša za posledný obolus zakúpený jednosmerný lístok.

Keď  počúvam o úvahách o „predčasných voľbách“, napadá ma hlboká múdrosť presvedčeného antikomunistu, osvieteného sira Winstona, ktorý nenavrhol pred bitkou o Stalingrad „nové voľby“ protihitlerovskej koalície… a následne dohodu s Führerom a Ducem. Tí „štandardní“ politici, u ktorých úvahy o predčasných voľbách padajú na „úrodnú pôdu“ si nezaslúžia nič lepšie, ako byť v tej úrodnej pôde následne pochovaní.

Naivná predstava, že tesne pred predčasnými voľbami dôjde k masovej “iluminácii“ voličov, ktorí potom osvietení pristúpia o pár týždňov k volebným urnám je ešte horšia než naivná, je priam hlúpa. Volič nie je trucujúci počítač, reštart nie je liečbou. Môže si držiteľ aspoň ako-tak zdravého rozumu myslieť, že dosiahnutým výsledkom volieb nabudení voliči Kotlebu cúvnu a zanechajú svojej lásky k vodcovi? Môže si tento myslieť, že z nezmieriteľného odporu k zlodejom a neonacistom cúvnu voliči SaS a OĽaNO? Alebo vari ctitelia Kuliho a Nikodýma zanevrú na sociálne balíčky od ochrancu Slovenska? A žeby gazdove stratené ovečky trafili do „rodného“ košiara a Béla zjednotil všetkých Uhrov?

Počúvam nedeľnú televíznu kázeň politológov, ktorí koalícii, po ktorej tu volám, dávajú sotva rok. Ja, pamätajúc na Jirku Kodeta a Pelíšky, tým politológom nedávam ani toľko… ešte že našťastie za nič neručia. Ani o názor sexuológov sa ľudia veľmi nezaujímajú, hoci, teoreticky vzaté… mali by sa?

- Reklama -