OĽaNO: Zneužitie polície na perzekúciu politických oponentov

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prišla 12. augusta na základe anonymného oznámenia do regionPRESS, rodinnej firmy Matovičovcov, a zhabala počítačový server a dva hard disky v deň uzávierky celoslovenského týždenníka, čím firmu znefukčnili.

NAKA mala povolenie vyhotoviť kópie účtovníctva a nie zhabať celý server. Ak by sa polícia držala povolenia prokurátora, nebol by narušený plynulý chod firmy.

Server chceli podľa slov prokurátora vrátiť až do 90 dní, keď na to Matovič poukázal na tlačovej besede, priniesli ho naspäť večer v ten istý deň. Nepriniesli však dva hard disky, bez ktorých firma nemohla v ten týždeň odoslať 2.000 zamestnancom výplaty.

Vyšetrovateľ NAKA v televízií TA3 prezentoval anonymné udania ako hotové fakty a dôkazy, čím zavádzal verejnosť.

Matovič vyzval útvar, aby zverejnil anonymné podanie, ako aj účtovníctvo firmy regionPRESS, v ktorom nemajú čo skrývať. Doteraz sa tak nestalo.

Toto je zrejme Ficov zákon o oznamovateľoch korupcie v praxi: Ten, kto na ňu poukáže, bude následne vyšetrovaný a šikanovaný.

Prípad nesie známky politického šikanovania na objednávku. Preveruje NAKA všetky stovky a tisíce anonymných podaní rovnako intenzívne, ako v prípade

politického súpera Smeru? Kedy pôjdu vyšetrovatelia po anonymnom podnete aj po firmách oligarchov, ktorí zdierajú túto krajinu?

Igor Matovič zverejnil 14. augusta na facebooku a na tlačovej besede informácie od anonyma. Podľa dokumentov premiér Fico spoločne s manželkou majú zrejme od roku 2008 schránkovú firmu na Belize.

V deň vzniku si vraj táto firma založila utajené bankové účty v Belize Bank Internacional – dnes je na nich vraj viac ako 670 miliónov dolárov.

Ficovi tam údajne plynú stovky miliónov zo zmanipulovaných verejných obstarávaní.

Fico Matoviča ihneď zažaloval, vraj mu má dokázať čo len jedno promile. Matovič je presvedčený, že v septembri dokáže väčšinu tvrdení. Dokumenty, ktoré získal, majú veľmi výrazné znaky dôveryhodnosti.

- Reklama -