piatok, 29 marca, 2024
7.1 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO vyzýva stranu Andreja Kisku k zodpovednosti: Máte 7 dní na to,...

OĽANO vyzýva stranu Andreja Kisku k zodpovednosti: Máte 7 dní na to, aby ste ukázali, že chcete byť prínosom pre Slovensko, odkazuje Matovič

0
Andrej Kiska (Autor: TASR)

Podľa prieskumov preferencií agentúry Focus od septembra 2018 do júna 2019, teda pred vznikom strany Za ľudí, mali strany demokratickej opozície spoločne v priemere 47 %. Po vzniku Kiskovej strany je dnes priemerný súčet preferencií demokratickej opozície 46,6 %. „Andrej Kiska v zápase proti mafii pomohol tým, že zobral demokratickej opozícii 0,4 percent hlasov. Tejto pravde sa treba pozrieť do očí. Hlavne by to mal urobiť Andrej Kiska,“uviedol Igor Matovič s tým, že pri vzniku strany Andreja Kisku veril, že demokratickej opozícii prinesie nových 5 alebo 6 %. V skutočnosti však naopak opozícii ubral pol percenta a nepriniesol žiadnych nových voličov. „Pobral ostatným stranám hlasy a nepriniesol žiadneho nového voliča. Dokopy majú ľudia iba väčší chaos a o tom svedčia tieto výsledky. Bohužiaľ, dnes platí, že so stranou Andreja Kisku má demokratická opozícia menšiu šancu poraziť mafiu, ako ju mala bez tejto politickej strany,“ pokračoval Matovič.

„Andrej Kiska dnes povedal, že strom poznáte po ovocí a človeka po skutkoch. Bol by som rád, keby zadosťučinil svojím slovám a v takejto chvíli sa zachoval zodpovedne,“vyjadril sa Matovič, ktorý na minulotýždňových rokovaniach v rámci opozície komunikoval, že hnutiu OĽANO síce najviac vyhovuje samostatný postup, ale ak bude široký záujem, OĽANO sa pridá v záujme spoločného postupu. „Následne si Kiska zobral štyri dni na rozmyslenie, a nakoniec prišiel s tým, že do toho nejde. Prepáčte pán prezident, to čo ste urobili bolo nedôstojné,“povedal Matovič a za nedôstojné označil aj Kiskove podmieňovanie vzniku „bloku zmeny“ tým, že v ňom musí byť aj KDH, aj keď Alojz Hlina tvrdohlavo opakovane hovorí, že KDH pôjde samostatne.

Ako ďalej uviedol Matovič, aj posledný prieskum agentúry Focus hovorí o tom, že strana Za ľudí stlačila na hranicu zvoliteľnosti OĽANO, KDH a SaS. „De facto, čím viac získa strana Andreja Kisku, tým väčšia pravdepodobnosť je, že vyhrá mafia. Je to krutá pravda a ja viem, že sa to zle počúva aj ľuďom v Za ľudí, ale kedy inokedy si máme povedať túto pravdu, keď nie teraz, keď už iba sedem dní má táto strana na zodpovednosť?,“pýta sa Matovič s tým, že Kiska ešte môže zadosťučiniť svojim slovám o tom, prečo vstupoval do politiky. „Máte sedem dní na to, aby ste ukázali, že naozaj dokážete byť prínosom pre Slovensko. Podajte pomocnú ruku SaS a KDH. Vo voľbách nesmieme stratiť ani pol percenta hlasov. Je to o zodpovednosti voči Slovensku,“vyzval Andreja Kisku s tým, že OĽANO sa v prípade záujmu pridá a bude sa správať zodpovedne až do poslednej chvíle.

Matovič tiež oznámil, že na základe rozhodnutia snemu OĽANO ponúklo predvolebnú koalíciu strane SaS, ktorá však ponuku Obyčajných neprijala. Takisto informoval o tom, že OĽANO ponúklo miesta na kandidátke predsedovi Demokratickej strany Michalovi Kravčíkovi, líderke strany Jane Kiššovej a ďalším 13-tim členom DS. O ponuke OĽANO mali rokovať dnes večer.

 

- Reklama -