utorok, 16 apríla, 2024
5.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO odkazuje Ficovi: Za každé dieťa so strednou školou musí ísť matka...

OĽANO odkazuje Ficovi: Za každé dieťa so strednou školou musí ísť matka o rok skôr do dôchodku

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„V politike a aj v živote sa hovorí, že najlepšie slová sú skutky. Robert Fico sa opakovane vyjadroval, že za jeho vlády sa v žiadnom prípade nebude predlžovať vek odchodu do dôchodku. Vtedy bol vek odchodu 62 rokov. Čuduj sa svete, vzápätí jeho strana odhlasovala vek 65 rokov. za to, aby sa vek odchodu do dôchodku postupne zvyšoval,“ uviedol Matovič a pripomenul Ficovi jeho citát zo 6.10.2008 „Pokiaľ budem predsedom vlády SR, tak vek pri odchode do dôchodku sa nebude predlžovať.“

Ako ďalej uviedol Matovič, napriek tomu, že Robert Fico sľúbil, že zastaví zvyšovanie veku odchodu do dôchodku, najmä pre ženy, ktorých sa to najviac dotýkalo, zvýšil niektorým vek odchodu až o desať rokov. „Keď začínal vládnuť v roku 2006, niektoré ženy podľa počtu detí mohli odísť do dôchodku už vo veku 55 rokov. Dnes de facto sľúbil ženám, že môžu pri tom istom počte detí odísť do dôchodku v 65-ke. Pri menšom počte detí im zvýšil vek odchodu do dôchodku o 7-9 rokov,“ vyjadril sa Matovič.

Predseda Obyčajných ďalej uviedol, že v januári si OĽANO vyžiadalo stanovisko od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, aký dopad by malo zastropovanie dôchodkového veku na 65 rokov.  „Ak by sme dnes určili maximálny vek odchodu do dôchodku na 65 rokov, tak zavedenie stropu odchodu do dôchodku bude v roku 2038. Inak povedané, dotkne sa to až ľudí, ktorí sa narodili až po roku 1974. Robert Fico v podstate všetkým ženám narodeným od roku 1955 do roku 1974 bez problémov dramaticky zvýšil vek odchodu do dôchodku z 55 na 65 rokov, a všetkým ostatným ženám sľubuje, že skôr ako v 65 rokoch do dôchodku neodídu, bez ohľadu na to, aký počet detí mali,“ povedal Matovič s tým, že takéto správanie považuje za antisociálne, pretože to, čo dnes sľubuje už on plniť nebude.

„Preto prichádzame s alternatívou a sme ochotní si sadnúť s predsedom Smeru za jeden rokovací stôl a diskutovať o ústavnom ukotvení ochrany odchodu do dôchodku. Chceme však, aby splnil sľub, ktorý dal pred viac ako desiatimi rokmi ženám,“ vyjadril sa Matovič s tým, že slovenské ženy sa dožívajú v plnom zdraví necelých 55 rokov, čo je najmenej v Európskej únii.

OĽANO predkladá na najbližšiu schôdzu návrh zákona, podľa ktorého by matky mali ísť o rok skôr do dôchodku za každé jedno vychované dieťa, ktoré dokončí strednú školu.

,,Naše mamy, ktoré strávia veľkú časť života výchovou detí, si zaslúžia, aby sme ich aspoň takto symbolicky odmenili,” dodal predseda hnutia Igor Matovič.

 

- Reklama -