utorok, 23 apríla, 2024
9.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Vládni analytici vystavili rezortu školstva nelichotivé vysvedčenie

OĽANO: Vládni analytici vystavili rezortu školstva nelichotivé vysvedčenie

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Tieňový minister školstva za hnutie OĽANO, učiteľ a poslanec Miroslav Sopko upozorňuje, že ide o červené more, kde z hlavných šiestich odporúčaní ministerstvo školstva všetky ignorovalo. Z celkového počtu 27 sledovaných opatrení bolo splnených iba 5 a čiastočne splnených 7. 15 opatrení, z ktorých 9 sa týkalo regionálneho školstva nebolo do konca roku 2018 splnených. ,,Opakovane sa neplnia domáce úlohy, ale navyše sa tu každý hrá len na svojom piesočku a odmieta akúkoľvek kritiku. Takto sa nikam neposunieme,“ reagoval Sopko na rozhodnutie ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu nevyužívať pri auditoch analytikov z Úradu vlády.

Navrhované opatrenia z dielne analytikov, sú dôležité, pretože sa týkajú rozumného spravovania peňazí nás všetkých. ,,Ako chceme získať verejnosť pre masovú podporu výraznej investície do vzdelávania, keď sa nám desiatky miliónov doslova strácajú pod rukami a reálne potom v školách chýbajú“ pýta sa Sopko.

V správe sa napríklad spomínajú viditeľné chyby pri dohodovacích konaniach, ktorými školy získavajú peniaze nad rámec rozdelených financií. Priamo riadené organizácie (ako napr. ŠIOV, ŠPÚ…), napriek odporúčaniam analytikov, ministerstvo neplánuje rušiť ani zlučovať. Opatrenia ako navýšenie platov začínajúcich učiteľov, zvýšenie podielu odmien a osobného príplatku k platu, zvýšenie podielu praxe pri príprave budúcich pedagógov a mnohé ďalšie systematické zmeny sú v nedohľadne.

„Celá správa o vzdelávaní je rozsvieteným červeným semaforom, ktorý signalizuje neschopnosť vládnej moci plniť aj vlastné ciele. V hnutí OĽANO si myslíme, že školstvo potrebuje razantné zmeny, ktoré zabezpečia lepšiu budúcnosťou Slovenska,“ uzavrel Sopko.

 

- Reklama -