štvrtok, 25 apríla, 2024
7.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Vládna reforma ústavného súdnictva je premárnenou šancou na lepšie Slovensko

OĽANO: Vládna reforma ústavného súdnictva je premárnenou šancou na lepšie Slovensko

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Zmeny pri voľbe ústavných sudcov, ktoré navrhuje vláda, predstavujú vážne nebezpečenstvo. Predovšetkým tvrdohlavé presadzovanie nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých poslancov parlamentu pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov namiesto ústavnej väčšiny, teda deväťdesiatich hlasov,“ uviedol Vetrák a upozornil, že ústavnú väčšinu pri tejto voľbe nepresadzuje len OĽANO, ale aj Benátska komisia. „Za nezmyselné považujem aj zvyšovanie minimálneho veku kandidátov na 45 rokov zo súčasných 40, či odsúvanie kritérií na výkon funkcie sudcu na úpravu v obyčajnom zákone, na ktorého prijatie stačí dokonca nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov v parlamente,“ pokračoval M. Vetrák s tým, že vláda mieni svoj úmysel znefunkčniť Ústavný súd SR doviesť až do úplného konca.

Vláda podľa Vetráka premárnila šancu zlepšiť postavenie obyčajných ľudí v konaní pred Ústavným súdom, kde sa domáhajú ochrany svojich práv a dosiahnutia spravodlivosti. „Ak bude mať niekto úžitok z legislatívneho balíka, ktorý dnes schválila vláda, budú to okrem vládnych nominantov na funkcie ústavných sudcov už iba staré sudcovské komunistické kádre, keďže vek odchodu do dôchodku sa u sudcov posúva z terajších 65 rokov na 70 rokov,“ povedal Vetrák a pokračoval: „Je škoda, že minister spravodlivosti Gábor Gál sa neinšpiroval niektorou z viac ako štyridsiatich odborných pripomienok k vládnemu návrhu, ktoré mu hnutie OĽANO tlmočilo na rokovaní k reforme. Ľudia domáhajúci sa spravodlivosti by to určite ocenili.“

Podľa Vetráka je celková personálna politika súčasnej vlády, osobitne Ministerstva spravodlivosti SR v oblasti súdnictva, doposiaľ katastrofou. „Nemožno ju nazvať inak ako „po nás potopa“. Ministerstvo spravodlivosti pred pár týždňami predložilo na pripomienkovanie statusový zákon o štátnej službe v oblasti justície, ktorý bol jednoznačne odmietnutý všetkými dotknutými subjektmi v tejto oblasti. Opakovane sa ministerstvu nedaria hromadné výberové konania na sudcov, pričom priemerná kvalita personálneho obsadenia sa na právnických fakultách na Slovensku znižuje,“ upozorňuje M. Vetrák s tým, že posledné tri roky sa prijímajú študenti bez prijímacích skúšok. „Očakávať, že sa posunom vekovej hranice odchodu do dôchodku u sudcov problém vyrieši je nereálne. Problém sa len oddiali a stav bude ešte horší. Ak ministerstvo spravodlivosti nemá iné riešenie na zabránenie odchodu približne 300 sudcov do dôchodku, ako je predĺženie ich dôchodkového veku, potom samo priznáva, že v oblasti personálnej justičnej politiky zlyhalo, a riešenie problému len prenáša na ďalšie vlády v budúcich rokoch,“ uzavrel Milan Vetrák.

 

- Reklama -