piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Vládna koalícia chce rozdeliť pred voľbami miliardu svojim oligarchom

OĽANO: Vládna koalícia chce rozdeliť pred voľbami miliardu svojim oligarchom

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

J. Naď vyjadril pochybnosti nad transparentnosťou obstarávaní ministerstva obrany v celkovej sume 955 miliónov eur. Ide o obstarávanie bojových obrnených vozidiel 8×8 za 400 miliónov eur, obstaranie VTV 4X4 za ďalších 400 miliónov eur a obstaranie 3D rádiolokátorov za 155 miliónov eur. „Človek by si pomyslel, že po tom, čo mali na ministerstve obrany za tri a pol roka jednu kauzu za druhou, aspoň pár mesiacov pred voľbami si už dajú pozor, ale nie. Ešte si potrebujú pomôcť a tak prišli s ďalšou chuťovkou – s plánom podpísať kontrakty za miliardu eur, navyše po šialene netransparentných obstarávacích procesoch,“ uviedol Naď s tým, že každý väčší projekt v obrane bol spojený s netransparentnosťou, s mnohými podozreniami na nekalé aktivity či s predražením.

Obstaranie bojových obrnených vozidiel 8×8 je už podľa Naďa známe ako manuál na netransparentnosť. Ako ďalej uvádza, navrhované vozidlo bolo vybrané bez súťaže a utajene, pričom oklamaná nebola opakovane iba široká verejnosť, ale aj samotná vláda. „Celý tento projekt musí byť zrušený. Je extrémnym príkladom, ako nerobiť obstarávanie,“ povedal Naď s tým, že keď minister Gajdoš predkladal na vládu 17.5.2017 možnosti, ako obstarávať bojové obrnené vozidlá, už vtedy mal na svojom stole vytlačené dohadované Memorandum o spolupráci s Fínskom, ktoré na druhý deň 18.5.2017 aj podpísal v Bruseli, a ktoré jasne smerovalo k nákupu vozidiel Patria. „Na záver ministerstvo predložilo dokument o obstaraní vozidiel do skráteného medzirezortného pripomienkovania, a päť dní malo stačiť na diskusiu o takmer pol miliarde eur,“ pokračoval.

Podľa J. Naďa je problematické aj obstaranie VTV 4×4, pričom pôvodný plán MO SR bol dohodnúť s niektorou z vlád priamy nákup formou vláda – vláda bez verejného obstarávania. „Po tom, čo opakovane komunikujeme a kritizujeme, že SNS na vláde nerieši ani jedno obstarávanie cez transparentný tender, sa nominanti SNS na ministerstva obrany rozhodli zmeniť spôsob obstarania a oznámili, že chcú vyhlásiť medzinárodný tender,“ vysvetlil Naď a pokračoval: „Po divadelných predstaveniach na Záhorí, a po neustálych zmenách koncepcie obstarávania, nakoniec 6. júna oficiálne spustilo tender na nákup 424 viacúčelových taktických obrnených vozidiel 4×4 za takmer 400 miliónov eur. Na prvý pohľad by sa to mohlo zdať ako dobrá správa, nebyť toho, že to je ďalší príklad toho, ako transparentne riadi rezort obrany SNS.“

Naď nedávno na tlačovej konferencii vysvetlil, že všetko je šité na mieru pre jediné vozidlo – Gerlach. „Po tlačovke ma kontaktovalo viacero dodávateľov, ktorí potvrdili moje stanovisko. Prebehla dokonca porada s ľuďmi od výrobcu Gerlachu, ako eliminovať dopady mojej tlačovky. Nuž, nijako, pretože tento tender, tak ako je nastavený, je jednoznačne diskriminačný pre ostatných uchádzačov.“ povedal s tým, že aj v tomto prípade je jedinou cestou okamžité zrušenie tejto na mieru šitej súťaže.

OĽANO žiada zrušiť aj obstaranie 3D rádiolokátorov za 155 miliónov eur, pričom ešte v roku 2015 minister Glváč vyhlásil tender na radary za 60 miliónov eur. „V roku 2018 bol tento tender nepochopiteľne zrušený. Odrazu sa suma navýšila na 155 miliónov eur a naraz sa obstarávajú okrem radarov stredného dosahu aj blízkeho a krátkeho. Zámerne a tendenčne,“ tvrdí Naď s tým, že opäť išlo o priame zadanie, netransparentné rokovanie vláda-vláda.

Proces podľa Naďa navyše sprevádzalo množstvo hrubých pochybení, ktoré by v prípade verejnej súťaže viedli k automatickému ukončeniu výberu. „Uchádzači nemali rovnaký čas na spracovanie ponúk, o predĺžení lehoty na predloženie ponúk neboli niektorí uchádzači vôbec informovaní, niektorí uchádzači mali viac informácií na vypracovanie ponúk, niektorí uchádzači mohli dodať alternatívne ponuky, či hodnotiace podmienky neboli vôbec vopred známe,“ uviedol niektoré pochybenia Naď.

Podľa tieňového ministra financií a hospodárstva za OĽANO Eduarda Hegera spomínanú miliardu síce zaplatia z daní občanov ďalšie vlády, ale provízie sa budú deliť ešte pred voľbami. „Podľa mojich informácií je už koaličná dohoda v týchto biznisoch na svete. Ak vyhrá v programe 4×4 Gerlach, tak Smer umožní SNS, aby si obstarali 8×8 a radary podľa svojho výberu,“ vyjadril sa Heger s tým, že je načase skoncovať s chaosom, netransparentnosťou a nedôstojným zaobchádzaním s príslušníkmi OS SR. „Vyzývame preto ďalšie demokratické opozičné strany, aby sa pridali na našu stranu a pomohli nám zabrániť týmto netransparentným procesom s ďalekosiahlymi dopadmi. Vyzývame tiež predsedu vlády, aby na rokovaní vlády neboli tieto projekty schválené, pretože sú zjavne netransparentné. Rovnako očakávame, že premiér bude stáť za svojim jasným vyhlásením, že pokiaľ nebude v NR SR schválená Bezpečnostná stratégia SR, nebudú žiadne ďalšie obstarávania na obrane,“ dodal E. Heger s tým, že pripomenul, že v zmysle uznesenia vlády je povinné zverejniť hodnotenia od útvaru Hodnota za peniaze na MF SR pri každej zákazke nad 40 miliónov eur. „Doteraz tieto hodnotenia ani v jednom zo spomínaných prípadov neboli zverejnené,“ uzavrel.

 

- Reklama -