štvrtok, 28 marca, 2024
16.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Uchovanie ÚPN je šanca na uchovanie pravdy

OĽANO: Uchovanie ÚPN je šanca na uchovanie pravdy

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Predsedníčka ľudskoprávneho výboru Erika Jurinová uviedla, že dnešok je pre históru Slovenska kľúčový. „Na dnešnom hlasovaní sa rozhodne o tom, či Smer a SNS ovládne históriu Slovenska a prispôsobí si ju podľa svojej ideológie, alebo bude Ústav pamäti národa naďalej pokračovať v pravdivom odkaze svojho zakladateľa Jána Langoša, na ktorom bol založený,“ povedala Jurinová, ktorá spolu s poslancami OĽANO považuje novelu za zlú, nespravodlivú a dokonca protiústavnú v bode násilného ukončenia funkčného obdobia predsedu správnej rady Ondreja Krajňáka, čo podľa nej vyplýva z rozhodnutia Ústavného súdu.

Jurinová sa ohradila voči výrokom podpredsedu SNS Jaroslava Pašku. „V diskusii v rámci Hanusovych dní používal lož ako pilier diskusie. Ľudskoprávny výbor tému ÚPN riešil niekoľkokrát, ale chýbala na ňom práve prítomnosť pána Pašku,“ zdôraznila poslankyňa, podľa ktorej si ÚPN uzurpuje jeden z koaličných partnerov. „Preto pri študovaní novely zákona existuje opodstatnená obava, že prestane plniť úlohu, ktorou bol zakladeľom J. Langošom poverený, a tou je oživovať pamäť národa, aby sa nestalo, že kvôli nášmu národu nepoučenému minulosťou sa udalosti opäť zopakujú,“ povedala.

Bývalá poslankyňa NR SR Janka Šípošová uviedla, že dcéry politických väzňov, neskôr i iniciatíva Pämataj vyzbierali podpisy na petíciu a výzvu poslancom zverejnili ešte v júni pred prvým čítaním v pléne NR SR. „Oslovili sme predsedníčku ľudskoprávneho výboru so žiadostou, aby oboznámila členov výboru s textom petície, no koaličí poslanci odbojkotovali zasadanie výboru a neprišli,“ vyjadrila sa Šípošová, ktorá tiež povedala, že taktiež oslovili predsedu NR SR Andreja Danka. „Žiadali sme ho, aby poslancov v pléne oboznámil s petíciou a vysvetlili sme mu dôvody, ktoré nás k tomu vedú. Pán Danko nijako nereagoval. Asi je to už z jeho strany štandardné, a aj prejav toho, ako si váži názor verejnosti,“ povedala Šípošová.

Podľa bývalej poslankyne môžu byť motívom SNS na novelu zákona posty, peniaze alebo politika. „Nesmieme tiež zabúdať na pomstu. V mnohých smeroch je to pomsta súčasnému predsedovi spravnej rady za to, že sa snažil vrátiť ÚPN jeho zameranie na odhaľovanie zločinov fašizmu a komunizmu,“ povedala Šípošová a dodala: „Vyzývame poslancov, aby nezastavovali spravodlivosť, ktorej otvorili dvierka zrušením Mečiarovych amnestií tým, že zlikvidujú ÚPN a jeho činnosť. Chceme, aby ÚPN pokračoval v takom duchu, aby naďalej poukazoval na zločiny fašizmu a komunizmu.“

Poslanec Ján Budaj sa vyjadril, že ÚPN je mnohokrát obviňovaný z toho, že sa v rôznych situáciách stáva politickou inštitúciou. „ÚPN je na prvom mieste inštitútom našej demokratickej sebaobrany pred recidívou nenávistných ideológií,“ povedal Budaj a upozornil, že zárodky recídívy môžeme vidieť dennodenne na prejavoch neznášanlivosti a extrémizmu. „ÚPN pripomína aj náš život v totalite, ktorý nebol vždy najlepšou spomienkou, no bez pravdivého slova o našej minulosti nemáme šancu odovzdať skúsenosť mladšej generácii. O pekle gulagov, či nacistických lágrov treba hovoriť a treba povedať, že súčasný predseda to robil,“ pokračoval.

„Volám po uchovaní ÚPN, po uchovaní šance nielen na výskum, ale aj na uchovanie pravdy,“ dodal Budaj.

 

- Reklama -