utorok, 23 apríla, 2024
7.1 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Stanovisko k vyjadreniam generálneho prokurátora k systémovým zlyhaniam v rezorte pôdohospodárstva

OĽANO: Stanovisko k vyjadreniam generálneho prokurátora k systémovým zlyhaniam v rezorte pôdohospodárstva

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Ak generálny prokurátor spochybní celý systém kontroly na Pôdohospodárskej platobnej agentúre a opakovane hovorí o pochybeniach a systémovom zlyhaní znamená to, že aj orgány činné v trestnom konaní si uvedomujú, že situácia  je mimoriadne závažná.

V krajine, kde platí zákon a vyvodenie politickej zodpovednosti by ministerka Matečná už dávno nemala byť na svojom poste. Po tom, ako sme vyzvali na mimoriadnej schôdzi ministerku Matečnú aby odstúpila, už aj  generálny prokurátor apeluje na Gabrielu Matečnú, aby si urobila poriadok vo svojom rezorte.

Generálna prokuratúra dnes hovorí o tom, že systém kontroly v rezorte pôdohospodárstva nie individuálnym zlyhaním, ale systémovým zlyhaním. To v praxi znamená, že celý systém je nastavený zle, vytvára korupčné podhubie a živnú pôdu pre rôznych špekulantov. My to tvrdíme už dva roky a dlhodobo hovoríme o pochybných dotáciách, zle pripravených výzvach, či obrovských zlyhaniach v systéme hodnotenia. Generálny prokurátor takisto otvorene hovoril o tom, že niekto chce „obtiahnuť štát“, no zdá sa, že ministerka Matečná a Slovenská národná strana takéto spôsoby tolerujú a nevedia riešiť problémy v  pôdohospodárstve.

Keď zúfalí z farmári cestovali z celého Slovenska stovky kilometrov do Bratislavy, nestretol sa s nimi ani premiér Pellegrini, ani ministerka Matečná. Na našu snahu upozorniť a riešiť  túto nespravodlivosť reagovali len obviňovaním opozície.  Prokurátor explicitne potvrdil, že „keby si každý plnil svoje povinnosti, prokuratúra by nemala o čom konať.“ Na dnešnej tlačovej besede potvrdil prokurátor obrovské zlyhania nielen v rezorte pôdohospodárstva, ale aj v Slovenskom pozemkovom fonde, ktorý taktiež riadi nominantka SNS, ako aj v polícii. Oceňujem, že generálny prokurátor priznal zlyhania svojich vlastných podriadených. Zároveň očakávame, že okamžitú zodpovednosť vyvodí vedenie polície.

Slovenská národná strana nezvláda riadenie svojich rezortov. Minulý rok musel odísť kvôli jednému z najväčších škandálov v histórii Slovenska Peter Plavčan (SNS) z rezortu školstva a celé Slovensko trpí tým, že kvôli škandálu SNS máme pozastavené eurofondy v školstve. Dnes generálna prokuratúra hovorí o obrovských zlyhaniach v rezorte pôdohospodárstva a hrozí nám, že kvôli rovnakej neschopnosti, ak nie zlému úmyslu zo strany nominantov SNS, budeme mať rovnaké problémy v rezorte pôdohospodárstva. Všetci čestní, tvrdo pracujúci farmári a ľudia, ktorí sa snažia poctivo podnikať v pôdohospodárstve doplatia na drancovanie Slovenska v réžii SNS.

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) má podrobne rozpracované riešenia na zlepšenie situácie v pôdohospodárstve a nedávno sme predkladali v parlamente komplexnú novelu, ktorá by zabránila nekalým praktikám v eurofondoch. Takisto budeme naďalej rokovať s farmármi a ostatnými opozičnými stranami, aby sme sa dohodli na konkrétnych krokoch na zlepšenie situácie, ktoré budeme uplatňovať okamžite po voľbách.

Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO

 

- Reklama -