štvrtok, 28 marca, 2024
7.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Stanovisko k Prezidentovi SR a jeho podaniu na ÚS v súvislosti...

OĽANO: Stanovisko k Prezidentovi SR a jeho podaniu na ÚS v súvislosti s novelou zákona o regulácií sieťových odvetví

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Deje sa tak prostredníctvom vládnej novely zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorou Prezident Slovenskej republiky stráca demokratickú kontrolu pri menovaní nezávislého Predsedu ÚRSO. Doteraz mal Prezident SR možnosť menovať Predsedu regulačnej rady, ktorý sa stal zároveň Predsedom ÚRSO na návrh Vlády SR. Po novom túto možnosť stráca. Šéfa ÚRSO má po novom v plnej miere navrhovať i vymenovať Vláda SR, čím je v maximálnej možnej miere ohrozená nezávislosť tejto funkcie. Zároveň tým vládna koalícia otvorila cestu pre politické nominácie.

K novele sa vyjadril aj poslanec hnutia OĽANO Eduard Heger. „ÚRSO by malo byť inštitúciou, ktorá zabezpečuje rovnováhu medzi spotrebiteľmi a regulovanými subjektmi. Preto je nutné trvať na jeho nezávislosti. V januári 2017 nastal vďaka tejto inštitúcii obrovský chaos. Ľudia začali dostávať vysoké faktúry za energie a premiér Fico ich v priamom prenose trhal. Nakoniec po tlaku nášho hnutia musel šéf ÚRSO pán Holjenčík odstúpiť,“ konštatoval Heger, podľa ktorého vláda pokračuje v tomto zlyhaní tak, že siahla Prezidentovi Slovenskej republiky na jeho právomoc.

Hnutie OĽANO sa stotožňuje s rozhodnutím prezidenta obrátiť sa na Ústavný súd SR, aby preskúmal novelu zákona o regulácií sieťových odvetví. Chceme, aby prezidentovi bola vrátená možnosť demokratickej kontroly pri menovaní Predsedu ÚRSO, ktorú mu poslanci koalície vzali tým, že prelomili jeho veto.

 

- Reklama -