piatok, 29 marca, 2024
14.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Smer sa pýši vyhratými spormi. O obrovských sumách za ne však...

OĽANO: Smer sa pýši vyhratými spormi. O obrovských sumách za ne však mlčí

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Poslanci považujú vyplatenie odmeny vo výške 17,6 milióna eur Bžánovej kancelárii za obrovský podvod na občanoch Slovenska. „Dnes už vieme, že pán Bžán je kamarát strany Smer. Hoci by mu podľa zmluvy prináležalo 77 miliónov eur, pristúpil na takéto zníženie odmeny. Aj z tohto je jasné, že je ochotný sa dohodnúť. Pýtame sa však, prečo nie je ochotný počkať, kým sa prešetrí, či zmluva je naozaj platná,“ uviedol Eduard Heger, podľa ktorého Bžán nechce počkať, pretože ak by sa zistilo, že zmluva je neplatná, žiadne peniaze by nedostal. „Štát ide vyplatiť peniaze, ktoré vysoko presahujú hodnotu sporu. Sám minister Žiga považuje túto sumu za neprimeranú a nemorálnu,“ doplnil Heger.

Podľa Gábora Grendela hlavný podvod spočíva v tom, že ak by aj štát súdny spor s Bžánovou advokátskou kanceláriou vyhral, k vyplateným sedemnástim miliónom sa už nikdy nemusí dostať. „Keď teraz štát tieto milióny vyplatí, pán Bžán si ich môže vyplatiť ako dividendy, už nebudú na účte jeho advokátskej kancelárie a aj keď štát vyhrá súdny spor, tak žiadne peniaze naspäť nedostane,“ upozornil Grendel s tým, že vďaka kauze Bžán poslanci OĽANO odhalili ďalšie dve nehorázne odmeny. „MH Manažment vyplatil advokátskej kancelárii Dvorecký a Partneri tamer osem miliónov eur za vymyslený spor s firmou Port Service, ktorá kedysi patrila chránencovi Roberta Fica a bývalému ministrovi hospodárstva za Smer pánovi Pavlisovi. V OĽANO sme poukázali na tento spor a vyzvali sme pána Žigu, aby rovnako ako v prípade pána Bžána dal preskúmať zmluvy s advokátskou kanceláriou Dvorecký a Partneri a aby urobil všetko pre to, aby sa peniaze štátu vrátili,“ vyjadril sa Grendel a pokračoval: „Ďalšia odmena vo výške tri milióny eur bola vyplatená advokátskej kancelárii pána Kovala, opäť za fiktívny spor so spoločnosťou Zachem, ktorý štát tak isto nemohol prehrať. Navyše pri tejto odmene hrozí, že bude vyplatená odmena vo výške deväť miliónov eur ďalšej advokátskej kancelárii, keďže MH Manažment eviduje tento spor ako neuzavretý,“ povedal Grendel a doplnil, že minister Žiga sa k týmto ďalším dvom prípadom ešte nevyjadril. „Svedčí to o tom, že nechce zabojovať a je si vedomý toho, že tieto peniaze idú kamarátom Smeru a neurobí nič pre to, aby ich štát dostal naspäť,“ dodal Gábor Grendel.

Podľa Eduarda Hegera ide o typický biznis model Smeru. „Na jednej strane sa pýši, že vyhráva súdne spory, na druhej strane mlčí o obrovských sumách, ktoré za tieto spory vypláca. Keby neprepukla kauza Bžán, tak by sme sa zrejme ani nedozvedeli, že niekomu bolo vyplatených nie 17, ale 77 miliónov eur. Dnes vidíme, ako dôveryhodné sú slová predstaviteľov Smeru, ktorí tvrdia, že by takú sumu v živote nezaplatili,“ povedal Heger s tým, že takisto by sa verejnosť nedozvedela o ďalších dvoch nehoráznych odmenách za fiktívne spory.

Podľa Hegera je úsmevné, že pán Bžán podozrieva médiá z ovplyvňovania rozhodnutia súdu. „Je nepredstaviteľné, aby objektívny súd rozhodol o trovoch na základe nejakých informácií z médií. Skôr to svedčí o rozsahu náročnosti úkonov v tomto spore, ktoré aj pán Leontiev ocenil na niekoľko stotisíc eur,“ povedal Heger a dodal, že ľudia v sobotných voľbách ukázali, že majú plné zuby takého riadenia štátu, aké predvádzajú predstavitelia strany Smer.

 

- Reklama -