utorok, 23 apríla, 2024
10.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Slovensko sa prepadlo v rebríčku kvality zdravotníctva. Rakovinu začíname liečiť neskoro,...

OĽANO: Slovensko sa prepadlo v rebríčku kvality zdravotníctva. Rakovinu začíname liečiť neskoro, na CT čakáme dlhšie

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Ako uviedol Krajčí, minulý rok sa verejnosť s počudovaním divila, kto vyrobil z nášho zdravotníctva druhé Švajčiarsko. Z rebríčka kvality zdravotnej starostlivosti Euro Health Consumer Index (EHCI) totiž vyplývalo, že Slovensko sa neopodstatnene vyšvihlo z 23. na 13. priečku. „Prekvapivo vysoko pozitívne nám vtedy vyskočilo hodnotenie pacientskych organizácií za výbornú dostupnosť zdravotnej starostlivosti a nízke čakacie lehoty. Tie boli v európskom kontexte porovnateľné iba so Švajčiarskom, tohoročným víťazom rebríčka,“ uvádza Krajčí s tým, že predstaviteľov hnutia OĽANO vtedy zarmútila reakcia exministra Tomáša Druckera spoločne so šéfom Inštitútu zdravotnej politiky Martinom Smatanom, ktorí na výsledky reagovali nekriticky. Pozíciu Slovenska v rebríčku obhajovali a pripisovali ju výsledkom svojej práce na ministerstve. Ako jednu z príčin dobrého umiestnenia uviedli napríklad zvýšenie počtu CT vyšetrení.

„Tento rok vo výsledkoch došlo k zreálneniu našich čakacích lehôt, nie sú v nich už prítomné zjavné nezmysly. Zarážajúci je však fakt, že sa čakacie lehoty na neakútne CT vyšetrenia opäť predĺžili, dokonca sú dlhšie ako boli pred dvomi rokmi,“ upozorňuje M. Krajčí, podľa ktorého vyznievajú tieto výsledky nepochopiteľne, keďže ministerstvo nakupovalo do nemocníc CT prístroje a hoci vo väčšine prípadov nechalo súkromníkom tie isté limity, znížili cenu za vyšetrenie a teda vyšetrení by malo byť realizovaných reálne viac. „Na tento problém je potrebné pozrieť sa bližšie, či súkromníci nevykazujú aj fiktívne vyšetrenia, či sa neindikujú vyšetrenia zbytočne alebo ako sa nové CT prístroje využívajú v nemocniciach. Niektorí riaditelia sa totiž sťažujú, že nedostali od poisťovní dostatočné limity,“ vysvetľuje.

Krajčí tiež upozorňuje, že rakovina sa u nás začína liečiť príliš neskoro. Do vyhodnotenia totiž autori rebríčka zaradili aj nový parameter – úspešnosť liečby rakovinových ochorení. „Toto porovnanie nás zarmútilo najviac. Takmer každý druhý Slovák, ktorému diagnostikujeme maligné ochorenie, zomiera. Tento fakt považujeme za alarmujúci. Vo vyspelých krajinách je úspešnosť liečby cez 70 %. Výsledok je dozaista vizitkou zlej práce ministerstva v oblasti verejného zdravotníctva,   nedostatočnou prevenciou, absenciou skríningových kampaní a zlým životným štýlom Slovákov.“ hovorí Krajčí a zároveň dopĺňa, že tento rok sa v tejto oblasti síce konečne pohli ľady, no ide o beh na dlhé trate. „Veríme však, že sa čo najskôr dostaví pozitívny výsledok.“ 

V celkovom hodnotení rebríčka nás predbehlo Česko, ktoré je na 13. mieste, a v Európe dosahuje Slovensko len priemerné výsledky.

 

- Reklama -