piatok, 29 marca, 2024
19 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Seniorom v núdzi hádžeme záchranné koleso. Navrhujeme opatrenia, ktoré im zabezpečia...

OĽANO: Seniorom v núdzi hádžeme záchranné koleso. Navrhujeme opatrenia, ktoré im zabezpečia dôstojnú starobu

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

OĽANO upozorňuje, že obedy „zadarmo“, ktoré v skutočnosti budú stáť viac ako 100 miliónov eur, chce Robert Fico zaplatiť z peňazí, ktoré by za normálnych okolností išli seniorom a invalidným dôchodcom. „Presnejšie, peniaze na obedy pre žiakov pôjdu z kapitoly hmotnej núdze. Ministerstvo školstva, ktoré by malo zastrešiť stravovanie žiakov, však mlčí,“ uviedla tieňová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková (OĽANO) a pokračovala: „My ale nemlčíme. Na Slovensku máme viac ako milión dôchodcov, z čoho viac ako 6 500 je v hmotnej núdzi alebo na invalidnom dôchodku. Títo ľudia dnes nemajú žiadne obedy zadarmo napriek tomu, že to skutočne potrebujú a práve o nich by sa mal štát postarať.“

Obyčajní preto navrhujú, aby z kapitoly hmotnej núdze mali bezplatné stravovanie tí, ktorí sú skutočne v hmotnej núdzi, predovšetkým seniori v hmotnej núdzi a invalidi. Gaborčáková tiež pripomenula, že opatrenie hnutia OĽANO by stálo 50-krát menej, ako opatrenie Smeru.

OĽANO zároveň navrhuje podporu senior linky, ktorá prevádzkuje celoslovenskú bezplatnú telefonickú linku pre seniorov, ktorí sa nachádzajú v nepriaznivých životných situáciách. „Keďže fungovanie tejto linky je v problémoch, navrhujeme, aby jej financovanie na seba prevzal štát,“ uviedla Gaborčáková.

Tretie riešenie, ktoré navrhuje OĽANO, spočíva v navýšení rozpočtu pre poskytovateľov sociálnych služieb, ktorí zabezpečujú starostlivosť o ZŤP osoby o 10 miliónov eur. „Dôvodom je nárast nákladov, ktoré majú zariadenia sociálnych služieb po tom, čo vláda zaviedla príplatky za nočné služby. V hnutí OĽANO totiž hasíme aj problémy, ktoré vláda spôsobila svojimi nedomyslenými a narýchlo pripravenými krokmi,“ uzavrela Soňa Gaborčáková.

Riešenia hnutia OĽANO už podporila predsedníčka Slovenskej siete proti chudobe Anna Galovičová, a tiež prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová.

 

- Reklama -